ΣΥΝ.ΚΑ – Μασούτης: Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έδωσε το πράσινο φως για το deal

ΣΥΝ.ΚΑ – Μασούτης: Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έδωσε το πράσινο φως για το deal

Το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού έλαβε το deal μεταξύ της Μασούτης και του ΣΥΝ.ΚΑ – Προμηθευτικού και Καταναλωτικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης Καταναλωτών Κρήτης, μετά από τη χτεσινή συνεδρίαση της Ολομέλεια της Επιτροπής.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, την 10/5/2022, ενέκρινε ομόφωνα, με την υπ’ αριθ. 776/2022 απόφασή της, κατ’ άρθρο 8 παρ. 3 Ν. 3959/2011, την από 4/3/2022 γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση που αφορά στην απόκτηση από την Μασούτης του αποκλειστικού και κοινού, κατά περίπτωση, ελέγχου επί του κλάδου χονδρικού και λιανικού εμπορίου ειδών σούπερ μάρκετ του ΣΥΝ.ΚΑ Κρήτης, που απαρτίζεται, μεταξύ άλλων, από καταστήματα λιανικής και χονδρικής πώλησης ειδών σούπερ μάρκετ, συμμετοχές σε επιχειρήσεις, συμβατικές σχέσεις, ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Επίσης, η Μασούτης θα αποκτήσει κοινό έλεγχο με τον ΣΥΝ.ΚΑ Κρήτης σε δύο ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς τοπικής εμβέλειας στην Κρήτη.

Ανάλυση της αγοράς και του ανταγωνισμού

Ειδικότερα, στην αγορά λιανικής πώλησης ειδών σούπερ μάρκετ σε επίπεδο διανομής, η Επιτροπή προχώρησε στην εξέταση του νομού Χανίων, και των νήσων Χίου, Κέρκυρας, Θήρας και Νάξου υπολογίζοντας τα μερίδια αγοράς σε τοπικό επίπεδο, σε ακτίνα 10’ με το αυτοκίνητο για τις αστικές περιοχές και έως 30’ με το αυτοκίνητο για τις ημιαστικές, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες ανταγωνισμού από την πλευρά του καταναλωτή σε τοπικό επίπεδο.

Στη σχετική αξιολόγηση ελήφθησαν υπόψιν το συνολικό μερίδιο αγοράς της νέας οντότητας, η επαύξηση του μεριδίου της εξαγοράζουσας, τα μερίδια των κυριότερων ανταγωνιστών καθώς και το γεγονός ότι στις σχετικές αγορές δραστηριοποιούνται και τοπικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ και επομένως υπάρχει διαφαινόμενη ποικιλία επιχειρηματικών μοντέλων λιανικής (π.χ. cash & carry), τα οποία δύνανται να εξυπηρετούν τις διάφορες ανάγκες των καταναλωτών.

Σημειώνεται ότι, η ΣΥΝ.ΚΑ, που έχει έδρα στα Χανιά, έχει καταστήματα στην Κέρκυρα (μέσω της εξαγοράς της τοπικής αλυσίδας supermarket Δήμητρα Μαρκάτο), αλλά και στις Κυκλάδες, μέσω της εξαγοράς της Βιδάλης.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Θυμίζουμε ότι η συμφωνία για την απόσχιση του κλάδου και τη δημιουργία της εταιρείας, ΣΥΝ.ΚΑ Κρήτης Υπεραγορές ΑΕ, στην οποία θα εισέλθει η Μασούτης με ποσοστό 50%, με τον ΣΥΝ.ΚΑ Π.Ε. να κατέχει το υπόλοιπο 50%, διατηρώντας και το management, έγινε δεκτή και από τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΣΥΝ.ΚΑ, που πραγματοποιήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου.

 

Μεταξύ άλλων, στη νέα εταιρεία περνούν όλες οι δραστηριότητες του ομίλου ΣΥΝ.ΚΑ, που αφορούν στη χονδρική και λιανική πώληση αγαθών και ειδών supermarket, καθώς και στην αποθήκευση και διανομή των προϊόντων προς εξυπηρέτηση των ιδίων, αλλά και συνεργαζόμενων supermarkets.

Το διοικητικό συμβούλιο θα είναι πενταμελές, δύο εκ των μελών θα ορίζονται από την Μασούτης. Μέσω της συμφωνίας θα διασφαλιστούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις στο άμεσο μέλλον και ο ΣΥΝ.ΚΑ θα αποκτήσει δυνατό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη γεωγραφική περιοχή της Κρήτης, όπου και θα παραμείνει η δραστηριότητά του.

Στόχος της συνεργασίας

Στόχος της στρατηγικής συνεργασίας είναι η πλήρης πανελλαδική κάλυψη των τομέων δραστηριοποίησης τους, τόσο στον τομέα της λιανικής, όσο και της χονδρικής. Δέσμευση αποτελεί η δημιουργία ενός ευέλικτου εταιρικού σχήματος, με επίκεντρο τον σεβασμό στον πελάτη, την ενίσχυση των τοπικών παραγωγών, τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών.

Στρατηγικής σημασίας το deal με Μασούτης

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του ΣΥΝ.ΚΑ, Δημήτρη Αλεξάκη, η συνεργασία με την Μασούτης είναι στρατηγικής σημασίας για τον Συνεταιρισμό και θα “ταράξει τα νερά” στον κλάδο, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι, “ο τζίρος μας, από €142 εκατ. το 2014, έφτασε στα €235 εκατ. το 2021 και είναι πολύ καλύτερος από πολλές αλυσίδες, καλύτερες από εμάς. Οι τρεις μεγαλύτερες εταιρίες supermarket κατέχουν το 70% της αγοράς. Εμείς, είμαστε περίπου το 2% πανελλαδικά. Η αναζήτηση συνεργασιών είναι μονόδρομος”.

Τέταρτος μεγαλύτερος retailer στην Ελλάδα

Σχετικά με τη συνεργασία με την Μασούτης, ανέφερε ότι, “θα φέρει τον Συνεταιρισμό σε ένα όμιλο με κύκλο εργασιών €1,1 δισ., 400 καταστήματα και πάνω από 9.000 εργαζομένους. Θα δημιουργήσει τον τέταρτο μεγαλύτερο όμιλο λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα”. Παράλληλα, τόνισε ότι, “ο Συνεταιρισμός, όχι μόνο θα διατηρήσει ποσοστό 50% επί του κεφαλαίου, αλλά και τη διαχείριση, ενώ η εταιρεία θα παραμένει στα Χανιά“.

Το σχέδιο απόσχισης

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο νομικός τρόπος που έχει επιλέγει σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του σχεδίου απόσχισης, θα επιτρέψει τη συγκεντρωτική εγγραφή των κερδών και των ζημιών της επωφελούμενης, ενώ δεν θα υπάρχει φορολογική επιβάρυνση. Μάλιστα, η συμφωνία κρίνεται ότι θα συμβάλει στην επίτευξη καλύτερων λύσεων χρηματοδότησης και στη μείωση του λειτουργικού κόστους, ενώ η μέθοδος που έχει επιλεχθεί για την αξιολόγηση του μετοχικού κεφαλαίου, ήταν εκείνη της προσαρμοσμένης καθαρής θέσης, η οποία είναι η πιο αντικειμενική.

 

Πηγή cretalive.gr

Κοινοποίηση

Η ιστοσελίδα αυτή χρησιμοποιεί τα cookies για την βελτίωση της εμπειρίας σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα