Σίφνος: «ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΤΟΠΟΙ: Σταυροδρόμια πολιτισμού στην ανατολική Μεσόγειο»

Σίφνος: «ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΤΟΠΟΙ: Σταυροδρόμια πολιτισμού στην ανατολική Μεσόγειο»

Ο Δήμος Σίφνου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στο πλαίσιο υλοποίησης του  Έργου «ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΤΟΠΟΙ: Σταυροδρόμια πολιτισμού στην ανατολική Μεσόγειο», το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020  και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου, διοργανώνουν διήμερη εκδήλωση την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Ιουνίου 2022 με θέμα:

«Προβολή, Ανάδειξη και Προώθηση, της Αρχαίας Μεταλλευτικής – Μεταλλουργικής Κληρονομιάς»

Παρασκευή 3 Ιουνίου: Περιήγηση – Εκδρομή «Στα μονοπάτια των μεταλλείων του Αγίου Σώστη»

Μια ξεχωριστή περιήγηση-εκδρομή, που θα ξεδιπλώσει την πλούσια ιστορία της μεταλλευτικής – μεταλλουργικής δραστηριότητας της περιοχής του Αγίου Σώστη Σίφνου, εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Λειψάνας – Άη Σώστη και θα σας δώσει τη δυνατότητα να βιώσετε μία μοναδική εμπειρία.  Ακολουθήστε τα βήματα των αρχαίων, περπατήστε πάνω σε αρχαία σκαλοπάτια, απολαύστε μια ευχάριστη δραστηριότητα στη φύση και γνωρίστε την περιοχή των μεταλλείων του Άη Σώστη. Η περιήγηση ξεκινά από τον Καταβατό και καταλήγει στην εκκλησία του Αγίου Σώστη, όπου σύμφωνα με μελέτες, τα ορυχεία που βρίσκονται στα ανατολικά της εκκλησίας είναι από τα αρχαιότερα στον κόσμο (Πρώιμη Εποχή του Χαλκού), ενώ χρησιμοποιήθηκαν εκ νέου στα κλασσικά χρόνια και ξανά τον 19ο  και 20ο  αιώνα.

Η κατάβαση θα διαρκέσει περίπου 1 ώρα, ενώ η ανάβαση (επιστροφή) περίπου 1,5 ώρα. Μετά την πεζοπορία θα επισκεφθούμε το Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου», όπου θα μας περιμένουν καφές και σνακς καθώς και μία σύντομη παρουσίαση του προγράμματος «ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΤΟΠΟΙ».

Σημείο και ώρα συνάντησης: 10.00 π.μ. στον Καταβατό (δρόμος προς Χερρόνησο).

  • Μην ξεχάσετε καπέλο, αντηλιακό, σακίδιο με νερό και κάποιο σνακ (προαιρετικά μπατόν πεζοπορίας)

Σάββατο 4 Ιουνίου: Ημερίδα «ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΤΟΠΟΙ»

Το Σάββατο 4 Ιουνίου και ώρα 18:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου», θα πραγματοποιηθεί ημερίδα, όπου το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων (ΕΦΑΚΥΚ), ο Δήμος Σίφνου, η Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και η Κοινότητα Ασγάτας της Κύπρου θα παρουσιάσουν τις δράσεις του Έργου «ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΤΟΠΟΙ» καθώς και την αρχαία μεταλλευτική – μεταλλουργική δραστηριότητα στη Σίφνο, Σέριφο Κύθνο και στην Ασγάτα της Κύπρου, ενώ στον προαύλειο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου θα πραγματοποιηθεί επίδειξη – προσομοίωση των μεταλλουργικών διαδικασιών που ακολουθούνταν κατά τους αρχαίους-προϊστορικούς χρόνους.

Ακολουθεί  το Πρόγραμμα

Πρόγραμμα Ημερίδας

ΩΡΑΘΕΜΑ
17:30-17:45Προσέλευση-Εγγραφές
17:45-18:00Έναρξη ημερίδας – Χαιρετισμοί
18:00-18:10Το  Έργο «ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΤΟΠΟΙ» Δήμος Σίφνου
18:10-18:20Παραγωγή Αρχαίων Μετάλλων στο ΑιγαίοΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
18:20-18:45Η μεταλλευτική-μεταλλουργική δραστηριότητα στη Σίφνο, Σέριφο και Κύθνο ΕΦΑΚΥΚ
18:45-19:00Η μεταλλευτική-μεταλλουργική δραστηριότητα στην Ασγάτα Κύπρου ΕΜΑ – Κοινότητα Ασγάτας
19:00Λήξη ημερίδας- Παρακολούθηση πειραμάτων

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία στον χώρο διεξαγωγής της και ταυτόχρονη ραδιοφωνική μετάδοση από τον σταθμό SIFNOS PRISMA FM 91.8  http://www.prismafm.gr/.

Κοινοποίηση

Η ιστοσελίδα αυτή χρησιμοποιεί τα cookies για την βελτίωση της εμπειρίας σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα