Πάσχα: Απογειώθηκαν οι προκρατήσεις – Στην κορυφή των προτιμήσεων τα νησιά

Πάσχα: Απογειώθηκαν οι προκρατήσεις – Στην κορυφή των προτιμήσεων τα νησιά

Οι Έλληνες, έχοντας περάσει δυο χρονιές την Ανάσταση, σε lockdown, έσπευσαν φέτος να κάνουν από νωρίς τις κρατήσεις τους για τις εξορμήσεις της Μεγάλης Εβδομάδας.

Πάσχα στο χωριό λοιπόν και όσοι ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα ετοιμάζονται να φύγουν για την επαρχία, με πολλούς να επιλέγουν τα πανέμορφα νησιά μας σε Ιόνιο και Αιγαίο, ενώ χιλιάδες σχεδιάζουν εξορμήσεις σε μικρά και μεγάλα χωριά της ηπειρωτικής χώρας.

Την τιμητικής τους έχουν φυσικά οι προορισμοί με θρησκευτικό χαρακτήρα, που φημίζονται για τις εκδηλώσεις το Πάσχα, όπως η Κέρκυρα και η Χίος, ενώ κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί της χώρας, όπως η Αράχωβα, το Ναύπλιο και τα Καλάβρυτα αναμένεται να «βουλιάξουν» τη Μεγάλη Εβδομάδα από πολίτες που θέλουν να ζήσουν τα τοπικά ήθη και έθιμα.

 

Έχουμε να κάνουμε «ελεύθερο» Πάσχα από το 2020

 

Το Πάσχα του 2020, λόγω πανδημίας, το ζήσαμε εν μέσω lockdown και απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ «το Πάσχα του 2021 δεν επιτρέπονταν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις με αποτέλεσμα τα παραθαλάσσια προάστια του Ν.Αττικής να αποτελέσουν το μήλον της έριδος για το τριήμερο του Πάσχα καταγράφοντας πληρότητες στο 100% σε ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, αποτελώντας τη μόνη λύση για “απόδραση” από την καθημερινότητα».

Ωστόσο, το φετινό Πάσχα τείνει να είναι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα δυο χρόνια και αυτό φαίνεται και στις προκρατήσεις για τους δημοφιλείς προορισμούς ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας, τόσο σε νησιωτικούς όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα καταγράφουν ικανοποιητικά επίπεδα στα ακίνητα (αυτοτελή διαμερίσματα ή/και κατοικίες) εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

 

Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για 3 διανυκτερεύσεις κατάλληλα για τετραμελή οικογένεια ποικίλουν ανάλογα με το προορισμό και την διαθεσιμότητα των προς μίσθωση κατοικιών.

 

Ο κ. Μπάκας αναφέρει πως «έντονη κινητικότητα αναμένουμε να καταγραφεί στην “αρχόντισσα” των Ιονίων Νήσων, την Κέρκυρα, όπου οι εορταστικές εκδηλώσεις του Πάσχα αποτελούν ιεροτελεστία. Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας η Φιλαρμονική του Δήμου συντροφεύει συνεχώς την πόλη ενώ το Μεγάλο Σάββατο, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ελληνικά πασχαλινά έθιμα λαμβάνει χώρα. Η ρίψη των Μπότηδων από τα μπαλκόνια παλαιών αρχοντικών του κέντρου, συνοδεία εκκωφαντικών κανονιοβολισμών. Ταυτόχρονα, πολλοί ορθόδοξοι κυρίως από τις Βαλκανικές χώρες κυρίως πριν την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και Έλληνες επιλέγουν διαχρονικά τα Μετέωρα με τις μονές που κρέμονται από τα βράχια και τις κατανυκτικές ολονυχτίες υπό το φως των κεριών, ψαλμωδίες και βυζαντινής μουσικής.

 

Την Τήνο επιλέγουν τόσο Ορθόδοξοι όσο και Έλληνες Καθολικοί της πρωτεύουσας για τις Άγιες μέρες με το πιο εντυπωσιακό έθιμο τη στιγμή που συναντιούνται στην Εξέδρα της Χώρας οι επιτάφιοι. Ενώ ο Επιτάφιος του Αγίου Νικολάου μπαίνει στη θάλασσα με αναμμένους πυρσούς και φλεγόμενο σταυρό.

Τη φετινή χρονιά, εκτός από το κόστος διαμονής, ένας επιπλέον παράγοντας θα είναι και το κόστος μετακίνησης. Το κόστος μετακίνησης πλέον δεν είναι αμελητέο, και δεν είναι λίγοι που θα προτιμήσουν προορισμούς σε χιλιομετρική απόσταση 2-2,5 ωρών με στόχο το γέμισα του ρεζερβουάρ να εξασφαλίζει και την επιστροφή στη κύρια κατοικία.

 

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αναμένουμε έντονη κινητικότητα και υψηλότερα ποσοστά προκρατήσεων στους ηπειρωτικούς προορισμούς της Πελοποννήσου όσο θα πλησιάζουμε στις ημέρες του Πάσχα. Ενώ, όσοι συμπολίτες μας λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν θα μπορέσουν να επιλέξουν μακρινούς προορισμούς, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η δυναμική των εγγεγραμμένων ακινήτων στα παραθαλάσσια προάστια του Ν.Αττικής όπως στο Δήμο Λαυρεωτικής, Σαρωνικού και Μαρκοπούλου Μεσογαίας, σύμφωνα με την AirDNA είναι 814 κατοικίες. Το κόστος μίσθωσης για 3 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 140€ και αγγίζει ακόμη και τα 477€, ανάλογα με το είδος της κατοικίας.

 

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα υψηλά ποσοστά προκρατήσεων που καταγράφονται, αφορούν αποκλειστικά αυτοτελή κατοικίες/διαμερίσματα που διατίθενται και είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, δεν αφορούν ξενοδοχειακές μονάδες ή/και πανσιόν. Παράλληλα, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η δυναμικότητα, τα εγγεγραμμένα διαμερίσματα ή/και κατοικίες σε πολλούς χειμερινούς προορισμούς είναι περιορισμένη, καθώς και το γεγονός υιοθέτησης της ευέλικτης πολιτικής ακύρωσης από μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών, να αποτελεί βασικό σύμμαχο του κλάδου και των υψηλών ποσοστών προ-κρατήσεων».

Νησιωτικοί Προορισμοί

 

Ύδρα – Σπέτσες

Τα κοσμοπολίτικα νησιά του Αργοσαρωνικού Ύδρα και Σπέτσες, καταγράφουν προ-κρατήσεις 82% και 78% αντίστοιχα για το τριήμερο του Πάσχα. Η διαθεσιμότητα των προς μίσθωση κατοικιών είναι 33 στην Ύδρα και 35 στις Σπέτσες. Η συνολική δυναμικότητα των ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι 158 στις Σπέτσες και 164 στην Ύδρα. Το κόστος μίσθωσης για 3 διανυκτερεύσεις στις Σπέτσες είναι από 640€ έως 1.200€ και στην Ύδρα από 458€ έως 870€.

 

Τήνος

Η δυναμική ακινήτων του νησιού σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι 585 σύμφωνα με στοιχεία της AirDNA. Το ποσοστό προ-κρατήσεων για το τριήμερο 22/4 – 25/4 αγγίζει το 85% με τη διαθεσιμότητα να είναι 93 ακίνητα. Το κόστος διανυκτέρευσης ποικίλει ανάλογα με το είδος του ακινήτου και τη χιλιομετρική απόσταση από τη Χώρα. Στο χωριό Τριαντάρος, κατοικία 150τμ με 2 Υ/Δ διατίθεται για 3 διανυκτερεύσεις προς 290€, ενώ στη Χώρα κατοικία 125τμ με 3 Υ/Δ διατίθεται προς 660€.

 

Σύρος (Ερμούπολη)

Η Σύρος αναδεικνύει το πιο ενωτικό Πάσχα στην Ελλάδα . Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία σμίγουν ευλαβικά στο Δημαρχείο του νησιού το Μεγάλο Σάββατο. Τα βεγγαλικά κατά τη διάρκεια της Ανάστασης δημιουργούν μία άκρως εντυπωσιακή ατμόσφαιρα, ενώ το ομοίωμα του Ιούδα να παραδίδεται στην πυρά την Κυριακή του Πάσχα.

Η διαθεσιμότητα στη Σύρο για το τριήμερο της Μ.Παρασκεύης και αναχώρηση Δευτέρα του Πάσχα σε ακίνητα (αυτοτελή διαμερίσματα ή/και κατοικίες) είναι 83 κατοικίες, με το ποσοστό προ-κρατήσεων να κυμαίνεται 80%. Το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις είναι από 196€ έως 576€. Η κατώτερη τιμή μίσθωσης αφορά κατοικία 60τμ με 2 Υ/Δ με χιλιομετρική απόσταση από το κέντρο 4,9χιλ και η ανώτερη τιμή σε κατοικία 110τμ με 2 Υ/Δ, σε απόσταση μόλις 600μέτρων από το κέντρο της Ερμούπολης.

 

Χίος

Δεν είναι λίγοι οι πιστοί που επιθυμούν να βιώσουν το ασύγκριτο έθιμο του ρουκετοπόλεμου που αναβιώνει κάθε χρόνο από την εποχή της Τουρκοκρατίας και «σκίζει» τον ουρανό της Χίου, εκεί όπου τα δύο υψηλότερα καμπαναριά στο χωριό Βροντάδο συναγωνίζονται το ένα το άλλο με την πιο μαχητική διάθεση.

Οι προ-κρατήσεις στη Χίο αγγίζουν το 70%, με τις διαθέσιμες προς μίσθωσης κατοικίες αριθμούν τις 69 για το τριήμερο του Πάσχα (22/4-25/4). Στο κέντρο της Χίου το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 350€ έως 374€. Οικονομικότερες επιλογές διατίθενται, στο χωριό Μάρμαρο όπου για κατοικία 45τμ το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις είναι 167€ και στην Αγία Ερμιόνη για κατοικία 35τμ, το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις είναι 180€.

 

Πάτμος

Η Πάτμος τα νησί της Αποκάλυψης με πληρότητα 71 %, προσφέρει καθηλωτικές εμπειρίες. Ιδιαίτερα το έθιμο η Τελετή του Νιπτήρα, με τον Ηγούμενο να πλένει τα πόδια δώδεκα μοναχών και στην συνέχεια να κινείται προς τον τόπο της προσευχής.

Στη Πάτμο, το ποσοστό προ-κρατήσεων σε ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αγγίζει το 80%. Τη δεδομένη χρονική στιγμή οι διαθέσιμες προς μίσθωση κατοικίες για το τριήμερο του Πάσχα είναι μόλις 32. Το κόστος μίσθωσης κυμαίνεται από 224€ έως 617€ για κατοικίες 50τμ-90τμ με 2 Υ/Δ. Ενώ, στο χωριό Κάμπος, διατίθεται κατοικία 110τμ με 3Υ/Δ με συνολικό κόστος μίσθωσης για 3 διανυκτερεύσεις τα 337€.

 

Σκιάθος

Στη Σκιάθο, το ποσοστό προ-κρατήσεων αγγίζει το 65%, ενώ, η διαθεσιμότητα είναι μεγάλη με 90 προς μίσθωση ακίνητα από το σύνολο των 260 ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το κόστος μίσθωσης για 3 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 225€ έως 274€ για κατοικίες 56τμ-80τμ στη πόλη της Σκιάθου, ενώ αν κάποιος επιθυμεί βίλα με πισίνα, θα πρέπει να καταβάλει συνολικά από 405€ έως 533€ για κατοικία 90τμ-130τμ.

 

Σκόπελος

Στη Σκόπελο, διατίθενται συνολικά προς μίσθωση 75 κατοικίες, εκ των οποίων οι 32 στη πόλη. Η συνολική δυναμική των ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι 270, οι προ-κρατήσεις για το τριήμερο του Πάσχα αγγίζουν το 72%. Το κόστος μίσθωσης για 3 διανυκτερεύσεις για μια συμβατική κατοικία ξεκινά από 280€. Αν κάποιος επιθυμεί βίλα 70τμ-90τμ με πισίνα, το συνολικό κόστος κυμαίνεται από 450€ έως 560€.

 

Άνδρος

Στην Άνδρο, το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 284€ έως 304€ για κατοικία 40τμ εντός της πόλης, ενώ για κατοικία 65τμ με πισίνα στο χωριό Μπατσί αγγίζει τα 600€. Αν κάποιος επισκέπτης επιθυμεί κατοικία στη πόλη της Άνδρου 120τμ με πισίνα, το συνολικό κόστος κυμαίνεται από 740€ έως 950€. Τη δεδομένη χρονική στιγμή στο νησί διατίθενται προς μίσθωση 81 κατοικίες από το σύνολο των 447 κατοικιών που είναι εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το ποσοστό προ-κρατήσεων για το τριήμερο του Πάσχα αγγίζει το 82%.

 

Κύθνος

Η δυναμικότητα του νησιού σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι 108 κατοικίες. Το ποσοστό προ-κρατήσεων αγγίζει το 79% και τα διαθέσιμα ακίνητα για το τριήμερο είναι 22Το κόστος μίσθωσης για το τριήμερο του Πάσχα κυμαίνεται από 224€ έως 682€.

Αίγινα

Στο νησί της Αίγινα, η δυναμικότητα των ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι 330 κατοικίες. Οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 67% και οι διαθέσιμες προς μίσθωση κατοικίες για το τριήμερο του Πάσχα τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι 108. Το κόστος μίσθωσης για 3 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 149€ για studio 28τμ και αγγίζει τα 626€ αν πρόκειται για κατοικία 70τμ-90τμ.

 

Πηγή newsbomb.gr

Κοινοποίηση

Η ιστοσελίδα αυτή χρησιμοποιεί τα cookies για την βελτίωση της εμπειρίας σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα