Μεγάλη Παρασκευή- Ημέρα πένθους για όλη τη Χριστιανοσύνη

Μεγάλη Παρασκευή- Ημέρα πένθους για όλη τη Χριστιανοσύνη

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Ημέρα απόλυτης νηστείας, καθώς η Εκκλησία θυμίζει και βιώνει την πορεία του Ιησού προς τον Σταυρό και τον θάνατο, την ταφή του, την επικράτηση του κακού επί του καλού, μέχρι το καλό να θριαμβεύσει ξανά με την Ανάσταση.

Οι πρώτοι Χριστιανοί την περίοδο της νηστείας έτρωγαν μόνο ψωμί και έπιναν μόνο νερό. Σε κάποιες περιοχές της χώρας, σχετικά πρόσφατα, οι πιστοί δεν έτρωγαν απολύτως τίποτα, μέχρι την ώρα της Αποκαθήλωσης. Αμέσως μετά, βουτούσαν ένα μαρούλι στο ξύδι και το έτρωγαν, σε ανάμνηση του “όξος εποτίσθη ο Ιησούς” στον Σταυρό, όταν είπε “Διψώ”.

Αυτά όμως έχουν αλλάξει, ιδιαίτερα στις νέες γενιές. Επινοήθηκαν διάφορες διευκολύνσεις, ώστε να είναι δυνατή η εφαρμογή… νηστείας από όλους.

Από την Μ.Πέμπτη το βράδυ ή το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται ο στολισμός του Επιταφίου στις εκκλησίες. Αρχικά ψάλλονται οι Μεγάλες Ώρες, που περιέχουν ψαλμούς, τροπάρια, Αποστόλους, Ευαγγέλια και Ευχές. Στη συνέχεια ψάλλεται ο Εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής και γίνεται η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου. Ακολούθως, τοποθετείται στο Ιερό Κουβούκλιο ένα ύφασμα, πάνω στο οποίο έχει κεντηθεί ή ζωγραφιστεί ο Κύριος, νεκρός. Το ύφασμα αυτό λέγεται Επιτάφιος.

Τα 12 Ευαγγέλια που διαβάστηκαν την Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ και τα 5 την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί μας παρουσιάζουν το Θείο Δράμα από όλους τους Ευαγγελιστές. Με τον τρόπο αυτό ζούμε την προδοσία και τη σύλληψη, την ανάκριση και τους εξευτελισμούς, την θανατική καταδίκη από τους Αρχιερείς και τον Πιλάτο, την άρνηση και τη “μετάνοια” του Πέτρου, την πορεία προς το Γολγοθά, τη Σταύρωση, το Θάνατο, την Αποκαθήλωση, την ταφή και τη σφράγιση του μνημείου.

Σύμφωνα με τις ευαγγελικές περικοπές, ο Ιησούς σταυρώθηκε στις 9 το πρωί. Το μαρτύριό του κράτησε 6 ώρες, ώσπου, στις 3 το μεσημέρι, παρέδωσε το πνεύμα λέγοντας «τετέλεσται».

Κατά την δύση του ηλίου, ο Ιωσήφ από Αριμαθείας και ο Νικόδημος -και οι δύο κρυφοί μαθητές του Ιησού- αποκαθηλώνουν το Σώμα, το αρωματίζουν, το τυλίγουν σε καθαρό σεντόνι, το θάβουν σε καινούργιο τάφο και τον σφραγίζουν με μεγάλο λίθο.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Κοινοποίηση

Η ιστοσελίδα αυτή χρησιμοποιεί τα cookies για την βελτίωση της εμπειρίας σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα