Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε το πρωί του Σαββάτου (22/4) στις 11:00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκηςδίνοντας έτσι το «σήμα» έναρξης του προεκλογικού αγώνα.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Σύνταγμα, θα επικαλεστεί στη συνομιλία του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας εθνικό θέμα μείζονος σημασίας, καθώς οι εκλογές γίνονται μερικές εβδομάδες πριν από τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκδώσει το προεδρικό διάταγμα διάλυσης της Βουλής, που υπογράφουν όλοι οι υπουργοί, και θα ακολουθήσει στη θυροκόλλησή του.

Σύμφωνα με το άρθρο 41 παρ. 2 του Συντάγματος:

«O Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Bουλή με πρόταση της Kυβέρνησης που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας».

Στο προεδρικό διάταγμα αναφέρεται η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, καθώς και η ημερομηνία σύγκλησης της Βουλής που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Μετά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εκδώσει ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, την ανάγκη διατήρησης των θετικών ρυθμών ανάπτυξης και για οικονομική σταθερότητα.