Λαμία- κεράσια 19,5 ευρώ το κιλό: Φωτιά οι τιμές σε λαϊκές, μανάβικα και σούπερ μάρκετ

Λαμία- κεράσια 19,5 ευρώ το κιλό: Φωτιά οι τιμές σε λαϊκές, μανάβικα και σούπερ μάρκετ

Πρωτόγνωρες συνθήκες ακρίβειας βιώνουν νοικοκυριά, βιομηχανία και λιανική, με τον πληθωρισμό να κινείται ασυγκράτητος καταγράφοντας σε υψηλό 28 ετών.

Ακρίβεια στα τρόφιμα

Τον Απρίλιο για να αγοράσει το μέσο νοικοκυριό στην Ελλάδα το ίδιο καλάθι αγαθών και υπηρεσιών που αγόραζε έναν χρόνο πριν, έπρεπε να δαπανήσει ποσό μεγαλύτερο κατά 10,2% σε σύγκριση με πέρυσι, εκμηδενίζοντας εκ των προτέρων την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, οι νέοι τιμοκατάλογοι χονδρικής, που έχουν φθάσει στα λογιστήρια των σούπερ μάρκετ με αυξήσεις που συχνά είναι πάνω από 10%, οδηγούν σε νέο κύκλο ανατιμήσεων στο προσεχές διάστημα και προοιωνίζονται νέα άνοδο του πληθωρισμού και τον μήνα που διανύουμε.

Σχεδόν βέβαιες θεωρούνται οι αυξήσεις σε προϊόντα με βάση το αλεύρι, καθώς η τιμή του σταριού έχει υπερτετραπλασιαστεί, στα γαλακτοκομικά και στο κρέας λόγω της εκτίναξης των τιμών των ζωοτροφών και της ενέργειας, στα προϊόντα νοικοκυριού εξαιτίας της αύξησης στο πλαστικό και στο αλουμίνιο, στα είδη γυναικείας φροντίδας, στα ζαχαρώδη και στα λάδια.

Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις στα σούπερ μάρκετ

Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις σημειώνονται στο αλεύρι με την αύξηση της μέσης τιμής στις 27 Απριλίου σε σύγκριση με την 1η Μαρτίου να φτάνει το 23,4%. Αύξηση 14,2% καταγράφεται στο τυρί φέτα, 12,2% στα μήλα, 11,3% στο κοτόπουλο, 10,5% στο γιαούρτι, 8,2% στα μακαρόνια, 8% στο ηλιέλαιο, 6,9% στις πατάτες, 5,5% στο αραβοσιτέλαιο, 5,4% στο ψωμί για τοστ, 4,6% στο υγρό απορρυπαντικό για το πλύσιμο των πιάτων και 4,3% στο ελαιόλαδο.

Φωτιά οι τιμές στις λαϊκές και τα μανάβικα

Σε πρωινό ρεπορτάζ της ertnews για τις λαϊκές επισημάνθηκαν οι ανατιμήσεις που παρατηρούν οι καταναλωτές σε πολλά φρούτα και λαχανικά ενώ έγινε λόγος για κεράσια Λαμίας τα οποία εντοπίστηκαν σε μανάβικο να διατίθενται στην τιμή των 19,5 ευρώ/κιλό.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Ιμβριώτης, παραγωγός από το νομό Πέλλας, αλλά και υπεύθυνος σήμερα της εταιρείας First Fruit που έχει έδρα στο Αγγελοχώρι Ημαθίας: «κόπηκαν τα πρώτα, λίγα είναι η αλήθεια κιλά από τα πρώιμα κεράσια των ποικιλιών Early Lorry και Early Biggi. Στην περιοχή μας καταγράφονται μειωμένες αποδόσεις κατά μέσο όρο στο 40%, ενώ υπάρχουν κτήματα με ζημιές έως και 80%».

Σε δηλώσεις του ο κ. Σάββας Παστόπουλος, γεωπόνος με μεγάλο κατάστημα εφοδίων, από το Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών, οι τιμές τις πρώτες ημέρες σίγουρα θα φθάσουν στα 8 ευρώ στον παραγωγό.

 

 

 

Πηγή flash.gr

Κοινοποίηση

Η ιστοσελίδα αυτή χρησιμοποιεί τα cookies για την βελτίωση της εμπειρίας σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα