Κουφονήσια: 10ήμερο πρότζεκτ – Σύγχρονη Κεραμική – Εγκατάσταση και Έκθεση

Κουφονήσια: 10ήμερο πρότζεκτ – Σύγχρονη Κεραμική – Εγκατάσταση και Έκθεση

Με αφετηρία την πολιτιστική κληρονομιά των μικρών Κυκλάδων και των πρόσφατων αρχαιολογικών ανακαλύψεων στα νησιά Κέρος και Δασκαλιό το Sealed Earth Ceramic Art Studio and Gallery προτείνει τη δημιουργία μιας εικαστικής εγκατάστασης φτιαγμένης από φυσικά υλικά που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα εδώ και χιλιάδες χρόνια, που θα επικοινωνεί με την κληρονομιά και την ιστορία της Κέρου και του Δασκαλιού αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Κουφονησίων και θα ενισχύσει την πολιτιστική δραστηριότητα του νησιού.
Κατά τη διάρκεια αυτού του δεκαήμερου πρότζεκτ στο Άνω Κουφονήσι, οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες πειραματίστηκαν και θα δούλεψαν με έμπνευση την ιστορία, τα αρχαιολογικά ευρήματα και το χρόνο που πέρασαν στο νησί.

Η έμπνευση από την περιοχή και την ιστορία της θα τους συνοδεύσει κατά τη διάρκεια όλης της παραμονής τους στο νησί και θα έχει κύριο ρόλο στην επιρροή των δημιουργιών τους.

Παράλληλα προτείνεται η δημιουργία ενός πολιτιστικού μονοπατιού με αφετηρία το λιμάνι προς όλο το δίκτυο αξιοθέατων του νησιού με μικρά αγγεία και γλυπτά αντικείμενα καθώς και street art που θα τοποθετηθούν σε σημεία ενδιαφέροντος, για την καλοκαιρινή σεζόν 2022, καθώς και η δημιουργία μιας σειράς σεμιναρίων για τους κατοίκους του νησιού, ώστε να έρθουν σε επαφή και οι ίδιοι με το υλικό του πηλού και τις διαδικασίες της κεραμικής.

Η διαδικασία της παραμονής των καλλιτεχνών στο νησί θα καταγραφεί φωτογραφικά με σκοπό την δημιουργία ενός οδοιπορικού βίντεο που θα παρουσιαστεί στο κοινό και μέσα από διάφορες πλατφόρμες και ιστοσελίδες.

Το πρότζεκτ έχει την στήριξη της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών παραγόντων που είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν στην τοποθέτηση των γλυπτών στα σημεία ενδιαφέροντος αλλά και να συνδράμουν με οποιονδήποτε τρόπο στο εγχείρημα.

 

ΤΟ ΠΡΟΤΖΕΚΤ  ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

— Προσκλήθηκαν στα Κουφονήσια 10-15 καταξιωμένοι καλλιτέχνες για χρονικό διάστημα 10 ημερών (29/4/2022 – 9/5/2022).
— Κατά την παραμονή τους θα μυηθούν και θα ανακαλύψουν σε βάθος την ιστορία και τις παραδόσεις της περιοχής και τα δρώμενα που έλαβαν μέρος στο Δασκαλιό, την Κέρο και τα Κουφονήσια κατά την αρχαιότητα.
— Οι καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν έργα για μια εικαστική εγκατάσταση με κεραμικά έργα και street art τα οποία διασκορπιστούν στις διαδρομές των τοπικών μονοπατιών με σκοπό να φιλοτεχνηθεί ο χάρτης του νησιού. Τα έργα αυτά θα έχουν επιρροή από το όνομα, τη θέση ή την ιστορία αντίστοιχα με τα αξιοθέατα στα οποία θα τοποθετηθούν.
— Θα δημιουργηθεί ένας πολιτιστικός χάρτης του νησιού μέσω του οποίου οι επισκέπτες της καλοκαιρινής περιόδου 2022 αλλά και οι ντόπιοι θα μπορούν να γνωρίσουν τα μονοπάτια προς τα τοπικά αξιοθέατα ενώ θα ανακαλύπτουν τα έργα τέχνης.
— Θα δημιουργηθούν QR Codes για κάθε αντικείμενο στο πολιτιστικό χάρτη που θα περιλαμβάνουν την περιγραφή και τη διαδικασία δημιουργίας κάθε έργου.
— Η όλη παραμονή των καλλιτεχνών στο νησί θα καταγραφεί φωτογραφικά – από τις επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους, τη διαδικασία της δημιουργίας στο νησί και τα εργαστήρια – με σκοπό την δημιουργία ενός φωτογραφικού οδοιπορικού προς διάθεση στο πολιτιστικό κέντρο του Κουφονησίου ενώ θα παρουσιαστεί και σε διάφορες πλατφόρμες και ιστοσελίδες.
— Ο χώρος του εργαστηρίου θα είναι ανοιχτός στους κατοίκους του νησιού για να τον επισκεφτούν και να δουν από κοντά τη διαδικασία και την καλλιτεχνική πρακτική των συμμετεχόντων καλλιτεχνών.
— Θα δημιουργηθεί μια σειρά τριών τρίωρων σεμιναρίων για τους κατοίκους του νησιού, με θέματα «Φτιάξε το δικό σου κυκλαδικό παιχνίδι», «Offerings – Κεραμικό μπώλ» και «Ζωγραφική πάνω σε πλακάκι», ώστε να έρθουν σε επαφή και οι ίδιοι με το υλικό του πηλού και τις διαδικασίες της κεραμικής.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

— Τα Κουφονήσια θα υιοθετήσουν μια νέα πολιτιστική ταυτότητα.
— Η τοπική κοινωνία θα έρθει σε επαφή με νέες δημιουργικές επιρροές και δράσεις.
— Οι καλοκαιρινοί επισκέπτες και οι ντόπιοι θα έχουν ένα δημιουργικό τρόπο εξερεύνησης του νησιού που θα συνδυάζει τα τοπικά αξιοθέατα και τον πολιτισμό.
— Θα ξεκινήσει μια πολιτιστική παράδοση για την τοπική κοινωνία του Κουφονησίου με ετήσια καλλιτεχνικά πρότζεκτ που θα προσελκύουν μια νέα ομάδα επισκεπτών.
— Το νησί θα περιλαμβάνει πλέον στα αξιοθέατα του ένα μοναδικό κομμάτι δημόσιου έργου τέχνης που αντικατοπτρίζει την κληρονομιά του και μια διαδραστική δραστηριότητα, μέσω της οποίας οι επισκέπτες θα μπορούν να εξερευνήσουν τα μονοπάτια του νησιού και να ανακαλύψουν σύγχρονα κεραμικά αντικείμενα.
— Θα ευαισθητοποιηθεί το κοινό για την Κυκλαδική Αρχαιολογική κληρονομιά.
— Εθνική τηλεοπτική κάλυψη και παρουσία σε ΜΜΕ.
— Εδραίωση του Κουφονησίου ως ενός καλοκαιρινού προορισμού με καλλιτεχνική δράση και δρώμενα.
— Δημιουργία νέας πηγής εσόδων για την τοπική κοινωνία.

Κοινοποίηση

Η ιστοσελίδα αυτή χρησιμοποιεί τα cookies για την βελτίωση της εμπειρίας σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα