Ιερός Ναός Αναστάσεως Σύρου- Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία

Ιερός Ναός Αναστάσεως Σύρου- Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία

Στον εμβληματικό λόφο του Βροντάδου Ερμουπόλεως, στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Σωτήρος, τον όποιον ανήγειραν οι οικιστές της Ερμουπόλεως ως έκφραση ευγνωμοσύνης του Έθνους για τη σωτηρία του, τελέσθηκε σήμερα το πρωί Τρισαρχιερατική-για πρώτη φορά στην ιστορία του- Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου, συνιερουργούντων του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β΄ και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ρωγών κ. Φιλοθέου, με τη συλλειτουργική συμμετοχή του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας, Αρχιμ. Δωροθέου, των Εφημερίων του Ναού και Εφημερίων άλλων Ενοριών.

Παρόντες ήταν ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, η  Βουλευτής Κυκλάδων κ.  Κατερίνα Μονογυιού, ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης κ. Νικος Λειβαδάρα, ο Αντιδήμάρχος κ. Νικος Φωτεινιά, ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολιτεύσεως του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης κ. Αλέξ. Αθανασίου, ο  Περιφερειακός Συμβούλου κ. Μάρκος Δαδάος, η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ερμούπολης κ. Ανθή Χαλκιά, οι Δημοτικοί Συμβούλων κ.κ. Πέτρος Μώτος , Δημ. Κοσμάς, και Βαγγέλης Μαραγκός, ο Υποστράτηγος -Περιφερειακός Διευθυντής της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Διευθυντής  Α.Τ. Ερμούπολης, ο Προϊστάμενος των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Αιγαίου, ο Προϊστάμενος των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Σύρου, ο Διοικητής της 6ης Περιφέρειας Λιμενικού Σώματος, ο Λιμενάρχης Σύρου και Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος, ο Διοικητής της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, ο Διοικητής της Ναυτικής Βάσης Σύρου, ο Φρούραρχος Ερμουπόλεως,  και πολλοί πιστοί.

Το θείο λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, ο οποίος ανεφέρθη στο θεολογικό περιεχόμενο της σημερινής Κυριακής του Αντίπασχα, ως της Ογδόης Ημέρας, με την οποία η λειτουργική ζωή της Εκκλησίας εισέρχεται στην Αναστάσιμη περίοδο, καθώς όλη η εβδομάδα της Διακαινησίμου λογίζεται, ουσιαστικά, ως μία Ημέρα.
Ομίλησε, ωσαύτως, για τη σημασία της ψηλαφήσεως του Αναστημένου Σώματος του Κυρίου από τον δύσπιστο Θωμά, ως απάντηση σε όλους εκείνους, οι οποίοι παντού και πάντοτε πιστεύουν μόνο σε όσα βλέπουν.


Εξήγησε δε ότι η δυσπιστία του προήλθε από την απουσία του εκ της συνάξεως των Αποστόλων, όταν ο Κύριος «έστη εν τω μέσω αυτών», τονίζοντας ότι τα ίδια αποτελέσματα δυσπιστίας και αμφιβολίας στην ψυχή των πιστών προκαλεί η απουσία τους από τις Λειτουργικές Συνάξεις της Εκκλησίας.

Και προσέθεσε ότι ο Άγιος Εθνοϊερομάρτυς Μητροπολίτης Χίου Πλάτων βίωνε έντονα τη λειτουργική ζωή και μέσα από τη συμμετοχή του στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας αρύσθηκε τη δύναμη να ποιμάνει θεοφιλώς το ποίμνιό του και στο τέλος να θυσιαστεί υπέρ αυτού.

Τέλος, ευχαρίστησε με εγκάρδιους λόγους τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β΄ για την πρόσκλησή του και τον συνεχάρη για την έμπνευση και την πραγματοποίηση λαμπρών λειτουργικών εκδηλώσεων, διά των οποίων ενισχύεται το θρησκευτικό φρόνημα του λαού, και συνεχάρη τον Αρχιμ. Νικόλαο Γαβαλλά για τη διοργάνωση των Εκδηλώσεων.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Ναού, Αρχιμ. Νικόλαος Γαβαλλάς, ανέγνωσε την απόφαση του, υπό τον Δήμαρχο Δημ. Βαφειαδάκη Δημοτικού Συμβουλίου της Ερμούπολης, της 24ης Δεκεμβρίου 1877, για την ανέγερση του Ναού της Αναστάσεως, ως έκφραση εθνικής προς το Σωτήρα ευγνωμοσύνης, ανεφέρθη στο πώς τιμία λείψανα του Αγίου Πλάτωνος μεταφέρθηκαν στο Ναό και διαφυλάχθηκαν στο ιερό Βήμα, μέχρι την Αγιοκατάταξή του και την από εχθές έξοδό τους σε προσκύνηση, εμνημόνευσε τους Ιεράρχες της Σύρου, που συνδέονται με το Ναό, τον από Χίου και Καρυστίας Δανιήλ Κοντούδη, που διεκόμισε από τη Χίο τα λείψανα του Αγίου Πλάτωνος και τα οστά του εναπόκεινται μετ’ αυτών στο Ναό, τον Αλέξανδρο Λυκούργο, που τον εθεμελίωσε, τον Μεθόδιο Παπαναστασόπουλο, επί της Αρχιερατείας του οποίου ο Ναός ανηγέρθη, και Αθανάσιο Λεβεντόπουλο, υπό του οποίου ο Ναός εγκαινιάσθηκε το 1909.

Τέλος, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β΄ για την αγάπη και τη στήριξή του, όσους συνετέλεσαν στην προετοιμασία και διεξαγωγή των εκδηλώσεων, και τους Αρχιερείς για την παρουσία τους, προς τους οποίους προσέφερε αντίγραφο της Εικόνος του Αγίου.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ , αφού ευχαρίστησε με τη σειρά του τους Αρχιερείς, και τους τα πρώτα φέροντες της νήσου και τους πιστούς για τη συμμετοχή τους στις Εκδηλώσεις, και όσους συνετέλεσαν στην επιτυχή διεξαγωγή τους, συνεχάρη ιδιαιτέρως τον Αρχιμ. Νικόλαο Γαβαλλά για την εν γένει καρποβριθή διακονία του και τον εχειροθέτησε Πνευματικό.


Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας εγένετο η ευλογία των Κολλύβων του Αγίου και ο καθαγιασμός της ιστορηθείσης Εικόνος του.
Επηκολούθησε Τρισάγιο επί του ανεγερθέντος στον αύλειο χώρο του Ναού Σήματος των σφαγιασθέντων κατά την καταστροφή της Χίου.


Οι εκδηλώσεις, οι οποίες αναμετεδόθησαν από τον Τηλεοπτικό Σταθμό «SΥROS TV1” και την ενημερωτική ιστοσελίδα «CYCLADESLIVE.GR», ολοκληρώθηκαν με παραδοσιακούς χορούς από τη Μικρά Ασία, από τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΑΡΩΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Άνω Σύρος: Πανηγυρικός Εορτασμός Αγίου Γεωργίου – ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Κοινοποίηση

Η ιστοσελίδα αυτή χρησιμοποιεί τα cookies για την βελτίωση της εμπειρίας σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα