Η Σαντορίνη πρωτοπορεί στην διαχείριση των απορριμμάτων

Η Σαντορίνη πρωτοπορεί στην διαχείριση των απορριμμάτων

Τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, για την έγκριση της κατασκευής της Μονάδας Οριστικής Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Σαντορίνης με τη διαδικασία Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, παρουσίασε ο δήμαρχος Θήρας Αντώνης Σιγάλας.

 

Η παρουσίαση έγινε στο 4ο Forum ΣΔΙΤ, όπου εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης της πολιτείας και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο, ανέδειξαν την πρόοδο του θεσμού των ΣΔΙΤ ιδιαίτερα   στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

 

Ο Δήμαρχος Θήρας ως Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Νοτίου Αιγαίου, αναφέρθηκε στην άρτια προετοιμασία του φακέλου υπαγωγής που έγινε αρχικά από το Δήμο, για να αναλάβει στη συνέχεια τη σκυτάλη ο ΦΟΔΣΑ, μέχρι την έγκριση του έργου από την Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ στις 11 Μαρτίου 2022 και εξέφρασε ευχαριστίες προς τον παριστάμενο περιφερειάρχη και πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο και στα πολιτικά στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων για τη συμβολή τους στην έγκριση του έργου.

 

Ο Δήμαρχος αφού χαρακτήρισε όνειδος για τον πολιτισμό και την τουριστική εικόνα της Σαντορίνης, την επί χρόνια απαράδεκτη λειτουργία της χωματερής εντός αρχαιολογικού χώρου, ανέλυσε τη σπουδαιότητα του έργου για την προστασία του περιβάλλοντος, τη δημόσια υγεία και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Σαντορίνης.

 

Επεσήμανε ότι επιλέχθηκε η μέθοδος της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα για την κατασκευή και λειτουργία του έργου, εξαιτίας των πλεονεκτημάτων που συγκεντρώνει και της εμπειρίας που έχει πλέον αποκτηθεί σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο.

 

“Με τη διαδικασία ΣΔΙΤ – επισήμανε ο Δήμαρχος – έχουμε μεταβίβαση του επιχειρηματικού ρίσκου από το Δήμο στον ιδιώτη, ο οποίος θα χρηματοδοτήσει, σε σημαντικό βαθμό, την εκτέλεση του έργου και θα διασφαλίσει για μεγάλο διάστημα τη λειτουργία του. “Φιλοδοξία μας – τόνισε ο δήμαρχος – είναι η μονάδα που θα κατασκευαστεί να ενσωματώνει καινοτόμες τεχνολογίες, να έχει αποδοτική λειτουργία, περιορισμένο όγκο υπολείμματος και απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος” και κατέληξε λέγοντας “επιδιώκουμε ένα έργο πρότυπο που δεν θα το κρύβουμε αλλά θα το προβάλλουμε ως αποτέλεσμα συνέργειες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Κοινοποίηση

Η ιστοσελίδα αυτή χρησιμοποιεί τα cookies για την βελτίωση της εμπειρίας σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα