Αμοργός: Αμοργόραμα – Καθαρές Ακτές , περισσότερα ψάρια, υγιές περιβάλλον!!!

Αμοργός: Αμοργόραμα – Καθαρές Ακτές , περισσότερα ψάρια, υγιές περιβάλλον!!!

Με το έργο Αμοργόραμα ο Επαγγελματικός Αλιευτικός Σύλλογος Αμοργού στοχεύει στην εξεύρεση βιώσιμης προσέγγισης για την αντιμετώπιση τόσο των προβλημάτων της συνεχώς αυξανόμενης πλαστικής ρύπανσης όσο και της υπεραλίευσης στο Αιγαίο Πέλαγος.

Ένα έργο του Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου Αμοργού και του καλλιτέχνη Florian Reiche (DE/AT)

 

Η ΚΑΤΆΣΤΑΣΗ

Τόνοι πλαστικού και υπεραλίευσης στο Αιγαίο Πέλαγος.

Όπως κάθε κυκλαδίτικο νησί του Αιγαίου Πελάγους, η Αμοργός πλήττεται σοβαρά από τη θαλάσσια ρύπανση.

Κάθε άνοιξη, μετά τους ισχυρούς χειμωνιάτικους ανέμους, τα πλαστικά απόβλητα συσσωρεύονται στους κόλπους που εκτίθενται στις σκληρές καταιγίδες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οι ακτές είναι προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα. Δυστυχώς, δεν υπάρχει κρατική πρόβλεψη για τον καθαρισμό των ακτών, ανεξάρτητα από τον τρόπο που θα φτάσουμε εκεί. Η συλλογή των απορριμμάτων είναι ζωτικής σημασίας αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο, επειδή τα περισσότερα πλαστικά κομμάτια εξακολουθούν να είναι ορατά. Με τους ανέμους και το αυξανόμενο ηλιακό φως, το πλαστικό αποσυντίθεται στο λεγόμενο μικροπλαστικό, το οποίο είναι πλέον αόρατο. Διεισδύει στον κύκλο της φύσης και μολύνει τη χλωρίδα και την πανίδα, τελικά και τους ανθρώπους.

Εκτός από τη ρύπανση της θάλασσας και των κόλπων, στο Αιγαίο υπάρχει και το πρόβλημα της υπεραλίευσης. Οι αλιείς ήταν οι πρώτοι που αναγνώρισαν το πρόβλημα και τώρα αναζητούν λύση. Ο Επαγγελματικός Αλιευτικός Σύλλογος Αμοργού παρουσίασε πριν από χρόνια στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ελλάδα μια ιδέα για τον μετριασμό των επιπτώσεων τόσο της υπεραλίευσης όσο και της ρύπανσης.

Προκειμένου να δοθεί χρόνος στα κοπάδια για αναγέννηση, οι αλιείς δεν θέλουν να αλιεύουν κατά τη διάρκεια του Απριλίου και του Μαΐου. Σε αυτούς τους μήνες τα περισσότερα είδη ψαριών αναπαράγονται και αυτή η διαδικασία θα πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος. Ωστόσο, δεδομένου ότι η αλιεία είναι ο τρόπος με τον οποίο οι αλιείς βγάζουν τα προς το ζην, εξακολουθούν να χρειάζονται μια αμειβόμενη εργασία για να τα βγάλουν πέρα κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών. Ο Επαγγελματικός Αλιευτικός Σύλλογος Αμοργού προσπάθησε, μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να λάβει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ειδικά με στόχο τη στήριξη της θαλάσσιας ζωής και της αλιείας, έτσι ώστε οι αλιείς να μπορούν να κάνουν όλη τη δουλειά, με κάποια αποζημίωση χρησιμοποιώντας τις βάρκες τους, αλλά να συλλέγουν απόβλητα αντί για ψάρια. Ωστόσο, οι προσπάθειες αυτές αποδείχθηκαν άκαρμες. Η κατάσταση είναι επείγουσα, έτσι εμείς οι αλιείς αποφασίσαμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

 

ΤΟ ΈΡΓΟ

Εξεύρεση βιώσιμου τρόπου για τον τερματισμό της συνεχούς υποβάθμισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Η πληρωμή των αλιέων για τη συλλογή πλαστικών και τον καθαρισμό των ακτών, ενώ η υπεραλιευμένη θάλασσα και η θαλάσσια ζωή της κερδίζουν πολύτιμο χρόνο για να αναγεννηθούν.

Στόχος μας ως ψαράδες της Αμοργού είναι να μείνουμε μακριά από την αλιεία τον Απρίλιο και τον Μάιο και να επικεντρωθούμε στη συλλογή σκουπιδιών από τις βόρειες παραλίες με το Κάικι μας ή ακόμα περισσότερα αλιευτικά σκάφη. Για την επίτευξη αυτής της εναλλακτικής χρήσης των σκαφών, η προσπάθειά μας διοχετεύεται στην εξεύρεση όλων των πιθανών συνεργασιών με την τοπική κοινωνία καθώς και με τη διεθνή κοινότητα και στην εξεύρεση πόρων τόσο από ευρωπαϊκά / ελληνικά προγράμματα, αλλά κυρίως από την κοινωνία των πολιτών μέσω crowdfunding.

Η εκστρατεία πληθοχρηματοδότησης ξεκίνησε! Τώρα μπορούμε όλοι να συμβάλουμε στην προσπάθεια της Αμοργόραμα εύκολα και γρήγορα. Σημειώνεται ότι πάντα θα υπάρχει η δυνατότητα δωρεάς απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του Συλλόγου. Ανεξάρτητα από το ποσό που θα συγκεντρωθεί, το έργο θα υλοποιηθεί από τους αλιείς την άνοιξη (2021). Κάθε ευρώ στήριξης αυξάνει την ικανότητά μας για συλλογή αποβλήτων και τις επιπτώσεις του Amorgorama στις ακτές του νησιού και στη θαλάσσια ζωή.

Δεν θεωρούμε την ΑΜΟΡΓΚΟΡΑΜΑ ως την απόλυτη λύση στο πρόβλημα, αλλά ως πιλοτικό έργο για να δείξουμε πώς η «σκέψη έξω από το κουτί» μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση ενός σοβαρού περιβαλλοντικού προβλήματος.

 

ΤΟ ΌΡΑΜΑ

Από το πιλοτικό σχέδιο έως έναν βιώσιμο, τροποποιημένο ορισμό του επαγγέλματος των αλιέων.

Το όραμα είναι η προσαρμογή του αλιευτικού επαγγέλματος ώστε να αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό δυνατό τον καλύτερο δυνατό δυνατό δυνατό τον καλύτερο δυνατό και καλύτερο δυνατότερο από τον ίδιο τον εαυτό του. Το έργο θα παρουσιάσει τα θετικά αποτελέσματα ενός τέτοιου έργου ως πιλοτικού έργου, το οποίο ελπίζουμε να οδηγήσει στη μακροπρόθεσμη χρηματοδότησή του με εθνικούς ή/και ευρωπαϊκούς πόρους. Για το λόγο αυτό, οι δράσεις των αλιέων θα τεκμηριωθούν την άνοιξη του 2021. Ταυτόχρονα, τα τεκμηριωμένα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν, εξυπηρετώντας τόσο τους σκοπούς της διαφάνειας όσο και της ευαισθητοποίησης.

 

Κοινοποίηση

Η ιστοσελίδα αυτή χρησιμοποιεί τα cookies για την βελτίωση της εμπειρίας σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα