Ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Σύρο για το Natura

Ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Σύρο για το Natura

Τη δική του τοποθέτηση στο σημερινό Περιφερικό Συμβούλιο για το θέμα Natura 2000 έκανε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Σύρου, κ. Φιλίππος Μώτος:

Έχω την τιμή να εκπροσωπώ τον ιστορικότερο σύλλογο και πρώτο Κυνηγετικό Σύλλογο της Ελλάδος, ο οποίος έχει περίπου στους 600 κυνηγούς χρήστες της υπαίθρου, οι οποίοι ασκούν νόμιμη δραστηριότητα συμβατή με την προστασία του περιβάλλοντος και τής βιοποικιλότητας, η οποία σύμφωνα με το κοινοτικό και εθνικό δίκαιο αναγνωρίζεται ως διαχειριστικό μέσο τής προστασίας του περιβάλλοντος.

Κάποιοι δεν επιθυμούν να αναγνωρίσουν τη θήρα ως διαχειριστικό εργαλείο προστασίας τού περιβάλλοντος και σκαρφίζονται έωλα επιχειρήματα για να απαγορεύσουν την κυνηγετική δραστηριότητα κάτι που προτείνει και η συγκεκριμένη εταιρία Ύλη πού έχει αναλάβει την μελέτη για την Natura 2000 Νοτίου Αιγαίου, καθώς πενταπλάσια την απαγόρευση κυνηγιού μόνο στο νησί τής Σύρου.

Ως γενικές παρατηρήσεις, διαπιστώσαμε ότι οι συντάκτες της μελέτης, παρόλο που με βάση τής σύμβαση τούς δεν πραγματοποιήσανε εργασίες πεδίου, άρα δε συλλέξανε δεδομένα, και ήταν υποχρεωμένοι να λάβουν υπόψη τους υπάρχοντα δεδομένα τεκμηριωμένης αξιοπιστίας αυθαιρέτησαν και χειρουργικά επιχείρησαν να τεκμηριώσουν την αρνητική επίδραση τής θήρας.

Ένα από τα επιχειρήματα πού έχουν στηριχθεί οι μελετητές για την απαγόρευση θήρας στις ζώνες πού καθιερώνει η ΕΠΜ είναι ότι ο κυνηγός αποτελεί πίεση και απειλή για την ερπετοπανιδα τής περιοχής.

Με αυτήν την αστοχία δυσκολεύομαι ακόμα και να γελάσω! Οι συντάκτες παίζουν με την τύχη και το μέλλον των Συριανών, διότι πιστεύουν και το χειρότερο δεν ντρέπονται να γράφουν, ότι ο κυνηγός τον Δεκέμβριο μήνα πού τα ερπετά κοιμούνται λόγο χαμηλών θερμοκρασιών, περπατά στους φρυγανοτοπους του νησιού μας και πατάει συνεχώς σπιτοφιδα, οχιές και γκουστεριτσες.

Στην τραβηγμένη υπόθεση ότι αυτό μπορεί μπορούσε να συμβεί γιατί απαγορεύεται μόνο η δραστηριότητα τού κυνηγιού και όχι γενικά η διέλευση κάθε είδους πεζοπόρου; Δηλαδή η αρβύλα τού κυνηγού είναι πιο βαριά από αυτή τού τουρίστα. Οι μελετητές της συγκεκριμένης ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης παραφράζοντας ή υπερβαίνοντας τίς προδιαγραφές τού Υπουργείο Περιβάλλοντος για την εκπόνηση των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών, προσπαθούν να βάλουν σέ γυάλα σχεδόν όλες τίς δραστηριότητες πού ασκούνται στο νησί μας, εντός των περιοχών τού δικτύου Natura και σέ περιφερειακές ζώνες εκτός αυτών.

Τους καλούμε να διασκευάσουν την πρόταση τούς σύμφωνα με τα παραπάνω ,ώστε να μην εφαρμοστούν περεταίρω απαγόρευσης θήρας στο νησί, πέρα από τις ήδη υπάρχουσες, Καταφύγια Αγριας Ζωής. Τέλος είναι γελοίο να θες την προστασία τής σαύρας και τού σαλιγκαριού, αλλά αντίστοιχα να επιτρέπεις αιολικά πάρκα , κάποια στιγμή η συγκεκριμένη εταιρία καλό είναι να ζητήσει ένα τεράστιο συγνώμη προς τούς Συριανούς πολίτες οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες τής γης, κάνεις δεν τραμπουκισε ούτε απείλησε τούς μελετητές , οι ίδιοι έφεραν την αναστάτωση στους κατοίκους για τον λόγο ότι ήρθαν να διαβουλευτούν 13/12/2022 για ένα τόσο σοβαρό θέμα πού έληγε 16/12/2022.”

Ολόκληρη την τοποθέτηση του κ. Μώτου καθώς και τη συζήτηση του εν λόγω  θέματος στο περιφερειακό συμβούλιο, μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ – ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιφερειακό Συμβούλιο με επίκεντρο Natura – Τι αποφασίστηκε | ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Κοινοποίηση

Η ιστοσελίδα αυτή χρησιμοποιεί τα cookies για την βελτίωση της εμπειρίας σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα