Σύρος: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων στο Νοσοκομείο

Σύρος: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων στο Νοσοκομείο

Aνακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, στην οποία μεταξύ άλλων γίνεται γνωστό ότι συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στάση εργασίας από τις 13:00 έως τις 15:00 θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Σύρου, συμμετέχοντας με αυτό τον τρόπο στην απεργία που εξήγγειλε η ΠΟΕΔΗΝ.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

“Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν η επιλογή της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας είναι οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, προκειμένου να καμουφλαριστεί το τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης των νοσοκομείων”, τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών δημοσιευμάτων σύμφωνα με τα οποία το προσωπικό του Νοσοκομείου Σύρου είναι περισσότερο από ποτέ ενώ παράλληλα έχει αναβαθμιστεί το σύνολο των υπηρεσιών του. Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι γιατί άραγε δεν το εισπράττουν αυτό οι πολίτες; Και γιατί το προσωπικό συνέχεια «γκρινιάζει» για υποστελέχωση; Πως εξηγείται να υφίστανται ταυτόχρονα οι δυο εκ διαμέτρου αντίθετες εντυπώσεις για τον ίδιο φορέα;

Ας τα δούμε λοιπόν αναλυτικά:

• Οι κενές οργανικές θέσεις σήμερα είναι συνολικά 99 (21 εκ των οποίων γιατροί).

• Ο αριθμός του μόνιμου προσωπικού (συμπεριλαμβανομένων και των δόκιμων) την 1/1/2020 ήταν 227 άτομα. Σήμερα είναι 225 ενώ έχει μεσολαβήσει μια πανδημία. Υπάρχει πράγματι αριθμητική αύξηση του συνολικού αριθμού εργαζομένων (συμπεριλαμβανομένων των -κάθε λογής- συμβασιούχων) από 310 που ήταν την 1/1/2020, σε 332 που είναι σήμερα. (+22 άτομα).

Από αυτούς τους 332:

– 18 είναι συμβασιούχοι «τριμηνίτες» που προσλήφθηκαν -δήθεν- προς αντικατάσταση των υγειονομικών που ήταν σε αναστολή, ενώ στην πραγματικότητα κάλυψαν κενά που προϋπήρχαν του Νοσοκομείου (άλλωστε μεγάλο μέρος αυτών είχαν άσχετες ειδικότητες με την ειδικότητα αυτών που δήθεν αντικαθιστούσαν) και οι συμβάσεις τους λήγουν στις 30/6/2023.

– 33 είναι επικουρικό προσωπικό των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στις 31/12/2023

– 10 είναι οι υπάλληλοι καθαριότητας των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στις 30/6/23 και οι οποίοι θα αντικατασταθούν με εργολάβο με περίπου 40% μεγαλύτερο κόστος για το νοσοκομείο. Σημειώνουμε ότι το Νοσοκομείο έχει ήδη προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού για την εξεύρεση εργολάβου.

– 12 έχουν προσληφθεί με προγράμματα ΟΑΕΔ των οποίων οι συμβάσεις ανανεώθηκαν για ένα έτος.

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν η επιλογή της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας είναι οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, προκειμένου να καμουφλαριστεί το τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης των νοσοκομείων. Ως εκ τούτου μεγάλος αριθμός εργαζομένων ουσιαστικά εκπαιδεύεται για να αναλάβει καθήκοντα και όταν πλέον γίνει αποδοτικός και μπορεί να καλύψει πλήρως μια θέση εργασίας, η σύμβαση του λήγει.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι η αριθμητική αυτή «αύξηση», εμφανίζεται με την επιστροφή των ανεμβολίαστων συναδέλφων, με την παράλληλη παράταση των συμβάσεων αυτών που δήθεν τους αντικαθιστούσαν, για 6 μήνες, διάστημα που όλως τυχαίως αντιστοιχεί στην προεκλογική περίοδο. Η μοίρα τους μετά τις εκλογές, άγνωστη…

Εξυπακούεται ότι απαιτούμε την μονιμοποίηση όλων ανεξαιρέτως των παραπάνω διότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η αποχώρησή τους θα σήμαινε την κατάρρευση υπηρεσιών και τμημάτων. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως υπάρχουν τμήματα που η πλειοψηφία τους (άνω του 60%) αποτελείται από συμβασιούχους (Τμήμα Μοριακής Βιολογίας, Χειρουργική Κλινική, Γραμματεία Ε.Ι, Τμήμα Πληροφορικής κ.α)

Συμμετέχουμε έστω και με 2ωρη στάση εργασίας στην απεργία που εξήγγειλε η ΠΟΕΔΗΝ την Τετάρτη 22-2-23 και ώρα 13:00-15:00.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΗΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ 22/2/23 και ώρα 13:00

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

• Άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας των Κυκλάδων με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού.

• Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων δεδομένου ότι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

• Καμία μετακίνηση προσωπικού μεταξύ των μονάδων υγείας των Κυκλάδων

• Ένταξη στα ΒΑΕ

• Να μην επανέλθουν οι εργολάβοι στα Νοσοκομεία

• Επαναφορά παλιών και θέσπιση νέων κινήτρων στελέχωσης και παραμονής στις υπηρεσίες των νησιών.

• Ανέγερση νέου σύγχρονου Νοσοκομείου σύμφωνα με τις ανάγκες των κατοίκων του Νομού

• Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Αύξηση προϋπολογισμού για την Υγεία.

• Επιστροφή των μισθών των υγειονομικών που ήταν σε αναστολή από 14/4/2022 έως 31/12/2022 σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ

• Αύξηση Μισθών. Εμείς θέλουμε αύξηση των μισθών και όχι τα χρήματα των ασθενών.

• Διπλασιασμός του επιδόματος του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για όλους τους υγειονομικούς με παράλληλη ένταξη όλων των ειδικοτήτων των εργαζομένων στο ΕΣΥ στην χορήγηση του επιδόματος σε διαφορετικές κατηγορίες

 

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

 

Η Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας

Αικατερίνη Καλογεράκη Άννα Καμπάνη

Κοινοποίηση

Η ιστοσελίδα αυτή χρησιμοποιεί τα cookies για την βελτίωση της εμπειρίας σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα