Σύρος- Κώστας Δαφνάς -«ΔΕΥΤΕ ΛΑΒΕΤΕ ΧΑΡΑΤΣΙ»

Σύρος- Κώστας Δαφνάς -«ΔΕΥΤΕ ΛΑΒΕΤΕ ΧΑΡΑΤΣΙ»

Τη δική του τοποθέτηση για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα έστειλε ο Κωνσταντίνος Θ. Δαφνάς, πρώην Δημοτικός Σύμβουλος:

«ΔΕΥΤΕ ΛΑΒΕΤΕ ΧΑΡΑΤΣΙ»

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, περί αυξήσεως της τιμής του νερού, αλλά και δηλώσεις του Προέδρου της ΔΕΥΑΣ κ. Ανδρέα Γιαλόγλου, ότι είναι μονόδρομος η αύξηση των τιμολογίων ύδρευσης, επιθυμώ να γνωρίσω στους συμπολίτες μας Συριανούς, όπου κι αν μένουν τις πιο κάτω σκέψεις μου.

Η δήλωση του κ. Γιαλόγλου συνοδεύεται με μια παλιά απειλή που επισείεται ότι αν δεν γίνει η αύξηση αυτή, τότε θα κλείσει η επιχείρηση αφαλάτωσης και θα μείνουμε χωρίς νερό ή «θα πούμε το νερό, νεράκι».

Προηγουμένως βέβαια ό ίδιος πιο πάνω κύριος Γιαλόγλου, με δηλώσεις του στον τοπικό τύπο, μας διαβεβαίωνε ότι «προς το παρόν δεν θα γίνει καμμία αύξηση στο νερό, παρά την αύξηση των τιμών στα καύσιμα και του χρέους της ΔΕΥΑΣ». Δήλωνε επίσης ότι φαντάζει «ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ» το ενδεχόμενο της αύξησης του νερού, την ώρα που κατά την καλοκαιρινή περίοδο γίνονται πολλές διακοπές στην υδροδότηση, εξ΄αιτίας προβλημάτων της επιχείρησης.

Σήμερα φαίνεται ο κ. Γιαλόγλου ξέχασε τις πιο πάνω δηλώσεις του και επισείοντας την απειλή ότι η ΔΕΥΑΣ θα καταστεί μη βιώσιμη, άρα θα κλείσει, μας εξαναγκάζει να δεχθούμε μια τεράστια αύξηση στην τιμή του νερού, που θα γονατίζει νοικοκυριά, επιχειρήσεις και τον τουρισμό του νησιού μας.

Και μάλιστα όταν ξέρουν όλοι ότι το νερό μας δεν είναι πόσιμο και βέβαια το ακριβότερο σε όλη την χώρα. Μην κάνετε το νερό νεράκι και να το πληρώνει ο κόσμος για ουίσκι.

Η κατάσταση αυτή είναι φανερό, χωρίς να παραγνωρίζουμε την ενεργειακή κρίση, ότι οφείλετε σε μεγάλο βαθμό στην δική τους αδυναμία, αδιαφορία και ανικανότητα να χτυπήσουν το κακό στην ρίζα του.

Υπενθυμίζω μάλιστα ότι στις προεκλογικές τους θέσεις και διακηρύξεις υποσχόταν ότι :

α) « Ό έλεγχος των απωλειών νερού στο δίκτυο ύδρευσης είναι ένα καθοριστικό στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί και θα συμβάλλει με την σειρά του στην μείωση του κόστους παραγωγής του νερού»

Και β) «Κεντρικό μας μέλημα αποτελεί η μείωση του κόστους παραγωγής του νερού με άμεση μεταβίβαση αυτού του οφέλους στους δημότες. Για τον σκοπό αυτό θα εγκαταστήσουμε μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) προκειμένου να μειώσουμε δραστικά την ενεργειακή δαπάνη παραγωγής του νερού. Στόχος μας είναι μια μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 40-50%  ανά κυβικό παραγόμενου νερού, γεγονός που θα ανακουφίσει αισθητά τους δημότες και θα δώσει ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση στους επιχειρηματίες και αγρότες του νησιού μας».

Όλα αυτά αποδείχθηκαν φούμαρα, αφού ουσιαστικά δεν φρόντισαν α) για την μείωση των απωλειών του νερού που φτάνει και το 30%  της παραγωγής, β) να ελέγξουν αποτελεσματικά την συστηματική, τα τελευταία χρόνια κλοπή χιλιάδων κυβικών νερού, από κάποιους επιτήδειους, και αυτό σε βάρος των συμφερόντων των δημοτών μας. Σήμερα μάλιστα δεν ξέρουμε τι έχει απογίνει, παρά τις δηλώσεις του κ. Γιαλόγλου, ότι «Δεν κάνουμε πίσω, γιατί είναι ζήτημα πάρα πολύ σοβαρό», παραπέμφθηκε κανείς; , καταδικάστηκε ή αθωώθηκε;  και γ) να αξιοποιήσουν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως μας έλεγαν, με σκοπό την μείωση του ενεργειακού κόστους της αφαλάτωσης και των αντλιοστασίων.

Για το ζήτημα του έργου της αξιοποίησης των ΑΠΕ θα κάνω μια μικρή αναδρομή για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος της προχειρότητας και ανευθυνότητας, με την οποία η δημοτική αρχή διαχειρίζεται τα δημοτικά έργα και ζητήματα.

Μετά από δυόμιση μήνες που ανέλαβαν την διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων εξασφάλισαν χρηματοδότηση ύψους 370.000 € για την ΜΕΛΕΤΗ του έργου «Ενεργειακή Αναβάθμιση με χρήση ΑΠΕ και βελτίωση – επέκταση του εργοστασίου αφαλάτωσης Ερμούπολης» και αυτό μας το παρουσίασαν τότε ως μεγάλο κατόρθωμα και αμιγώς επιτυχία της νέας δημοτικής αρχής . Πέρασαν από τότε σχεδόν δύο (2) ολόκληρα χρόνια για να υπογραφεί τελικά η μελέτη του έργου τον Ιούνιο του 2021.

Από τότε πέρασαν άλλα δύο (2) χρόνια μέχρι σήμερα και η μελέτη δεν ξέρουμε που βρίσκεται. Και διερωτώμεθα πότε θα υλοποιηθεί το έργο, όταν μάλιστα ακόμη δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του ;

Το μεγαλείο τους δεν έχει ούτε τέλος, ούτε αρχή, ας βάλουμε μυαλό για να μην μας πουν και κορόϊδα, που θα λέμε το νερό νεράκι.

Αλλά φαίνεται ότι για μια ακόμη φορά η εύκολη λύση και μόνιμη είναι να πληρώνουν  πάντα τα μόνιμα κορόϊδα και υποζύγια. Μήπως θέλουν και χειροκροτήματα ;

Από την άλλη, παρά τις διαβεβαιώσεις τους κάθε χρόνο, ότι η ΔΕΥΑΣ είναι πανέτοιμη στις αυξημένες ανάγκες της καλοκαιρινής περιόδου, δυστυχώς οι κάτοικοι και επαγγελματιές του νησιού μας, αλλά και οι επισκέπτες του, την καλοκαιρινή περίοδο ζουν δύσκολες έως και κωμικοτραγικές καταστάσεις στην καθημερινότητά τους, από τις συνεχείς και πολύωρες ΔΙΑΚΟΠΕΣ νερού στο νησί, ιδιαίτερα σε πολλά χωριά και αλλού.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ κ. Α. Γιαλόγλου δίνει πάντα την γνωστή-μόνιμη απάντηση, ότι πρόκειται για βλάβη του δικτύου, η οποία θα διορθωθεί σύντομα.

Οι δρόμοι είναι σκαμμένοι σε μόνιμη βάση και μοιάζουν κουρελούδες από το ράβε-ξήλωνε που γίνεται κάθε τόσο και έχουν σχέση με την αποχέτευση ή την υδροδότηση. Αυτά που ζούμε τελικά είναι τριτοκοσμικές καταστάσεις.

Απ΄ ότι φαίνεται το πάγιο εφαρμοζόμενο δόγμα αυτής της δημοτικής αρχής είναι «μη μου τους κύκλους τάραττε». Όλα στον αυτόματο πιλότο, κανείς δεν ακούει, κανενός το αυτί δεν ιδρώνει, χίλιες όσες δικαιολογίες και αποτέλεσμα μηδέν.

Χριστός Ανέση και Χρόνια Πολλά

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Κωνσταντίνος Θ. Δαφνάς

Πρώην Δημ. Σύμβουλος”

Κοινοποίηση

Η ιστοσελίδα αυτή χρησιμοποιεί τα cookies για την βελτίωση της εμπειρίας σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα