Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα Τετάρτης, η μεικτή Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου Ερμούπολης με οκτώ (8) θέματα στη ημερήσια διάταξή της.
Πρώτο και σημαντικότερο θέμα, ήταν το μείζον ζήτημα που έχει ανακύψει τόσο για τη Σύρο όσο και για άλλα νησιά των Κυκλάδων και αφορά την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τις περιοχές που βρίσκονται εντός του δικτύου Natura 2000.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παραβρέθηκε πέραν του σώματος, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, κ. Γιώργος Λεονταρίτης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ανω Σύρου, κ. Πέτρος Ραουζαίος, ο υποψήφιος Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Αρης Ρώτας αλλά και συμπολίτες μας- ιδιοκτήτες γης στην Απάνω Μεριά.
Της ομόφωνης απόφασης που εν τέλει ελήφθη από το σώμα, προηγήθηκαν, τοποθετήσεις και προβληματισμοί των συμμετεχόντων επί του ζητήματος, οι οποίοι είχαν μια κοινή συνισταμένη. Την απόλυτη συμφωνία πως ότι θα γίνει θα είναι για το συμφέρον του νησιού, των ιδιοκτητών περιουσίας και εν γένει του Συριανού λαού.
Νίκος Λειβαδάρας – Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης
“Κόκκινη γραμμή μας είναι και θα είναι η διασφάλιση των περιουσιών των ιδιοκτητών γης στην Απάνω Μεριά”, τυόνισε ο κ. Λειβαδάρας ενώ μεταξύ άλλων συμπλήρωσε ότι είναι απόλυτα οξύμωρο το να μην επιτρέπεται η οικοδόμηση οικιών αλλά να επιτρέπονται οι ξενοδοχειακές μονάδες στα εν λόγω σημεία του νησιού.
Σημαντική ήταν και η διαπίστωση ότι από την υπάρχουσα μελέτη, έχουν παραληφθεί αρκετά πράγματα, όπως για παράδειγμα ο ΧΥΤΑ, ενώ δεν έχουν προβλεφθεί αντιπυρικές3 ζώνες, μονοπάτια , κλπ. ”
Γιώργος Λεονταρίτης – Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων
Ο κ. Λεονταρίτης από τη δική του πλευρά, σταθερός στις απόψεις του και με τοπ θάρρος των λόγων του, δε δίστασε για μία ακόμη φορά να μιλήσει για προχειρότητα της μελέτης και για απαράδεκτη συμπεριφορά από τους εκπροσώπους της εταιρείας που είχαν έρθει στο νησί.
“Ήταν απαράδεκτη και προκλητική η συμπεριφορά τους. Δε συναντήθηκαν με κανένα τουλάχιστον θεσμό, διότι οι θεσμοί εκπροσωπούν τις κοινωνίες και όχι οι Σύλλογοι.
Ο κ. Λεονταρίτης, συνέχισε λέγοντας ότι το πρόσφατο δελτίο τύπου της εν λόγω εταιρείας, προσέβαλλε όλη τη Συριανή κοινωνία ενώ άφησε αιχμές ότι επέδειξαν ολιγωρία στο να έρθουν να ενημερώσουν τους φορείς και όταν ήρθαν στο νησί επέδειξα προκλητικότητα. Ο κ Λεονταρίτης , ζητώντας συστράτευση σε έναν κοινό αγώνα, χαρακτηριστικά ανέφερε ότι για εκείνον δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης διερωτώμενος μάλιστα σε έντονο ύφος: “Mε υπηρεσιακή κυβέρνηση το Μάρτιο θα λυθεί ένα τόσο σοβαρό θέμα;” .
Αλέξης Αθανασίου – Μαρία Καζαντζάκη
Ο κ. Αθανασίου ζήτησε ΠΡΟΣΟΧΗ από όλους. “Τα μάτια και τα αυτιά να είναι ανοιχτά γιατί υπάρχει κίνδυνος το θέμα να περάσει νύχτα σημείωσε χαρακτηριστικά … κάτι στο οποίο συμφώνησε και η κ. Μαρία Καζαντζάκη, συμπληρώνοντας ότι προσπάθησαν να μας αιφνιδιάσουν και ότι πρέπει και πάλι να είμαστε σε εγρήγορση κι ετοιμότητα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι τοποθετήσεις και των λοιπών μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και αποτέλεσμα ήταν η ομοφωνία και η η κοινή γραμμή στα επόμενα βήματα που μελετημένα πλέον θα ακολουθηθούν.
Τα σημεία τοποθέτησης που αναφέρθηκαν και συμφωνήθηκαν ομόφωνα ήταν τα εξής:
-Η διασφάλιση των περιουσιών και δραστηριοτήτων των πολιτών που κατέχουν ιδιοκτησίες στις περιοχές Natura 2000.
-Ο χρόνος έναρξης των διαβουλεύσεων στα νησιά, να ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση των τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων.
-Ζωνες προστασίας: Στο σύνολο των ζωνών διατήρησης οικοτόπων και ειδών, να επιτραπεί η ανέγερση κατοικιών σύμφωνα με τις ισχύοντες όρους δόμησης.
-Να μειωθεί η προτεινόμενη δυναμικότητα δημιουργίας τουριστικών καταλυμάτων από 150 κλίνες, έτσι ώστε να συνάδει με την κλίμακα του δομημένου περιβάλλοντος της περιοχής.
-Να επανεξεταστεί η χωρική κατανομή των ζωνών προστασίας όπως έχουν αποτυπωθεί στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη.
-Να απαγορευθεί η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή.
-Να συμπεριληφθεί ο ΧΥΤΑ Σύρου στη μελέτη, ο οποίος έχει παραληφθεί
-Μονοπάτια: Να υπάρξει σαφής αναφορά στη χρήση μονοπατιών.
– Nα επιτραπεί κατά περίπτωση η διάνοιξη ζωνών πυροπροστασίας.
-Να μην απαγορευθεί το κυνήγι στην προτεινόμενη έκταση της Ζώνης Β και στα 11.318 στρέμματα, αλλά μόνο μέσα στα όρια του καταφυγίου άγριας ζωής που είναι 2.510 στρέμματα.
-Να επιτραπεί η εγκατάσταση και λειτουργία σταθμών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων.
-Να ληφθούν υπόψιν οι απόψεις όλων των φορέων που θα συνοδεύουν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Οι ανωτέρω ομόφωνες προτάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης, θα σταλούν προς τον αρμόδιο υφυπουργό Περιβάλλοντος, κ. Γιώργο Αμυρά, τους Βουλευτές Κυκλάδων, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τέλος προς την εταιρεία “ΥΛΗ”, η οποία έχει αναλάβει την εκπόνηση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για τις περιοχές Natura 2000.
Να σημειωθεί ότι στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, συνυπολογίστηκαν: η εισήγηση της Δ/νσης Περιβάλλοντος, το κείμενο διαμαρτυρίας των κατοίκων και ιδιοκτητών γης στην Απάνω Μεριά – μαζί με 370 υπογραφές- καθώς και οι προτάσεις του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Κυκλάδων, του Κυνηγετικού Συλλόγου Σύρου, του Αγροτικού Συλλόγου Σύρου και του Συλλόγου Μελισσοτρόφων Σύρου.
Είναι πολύ σημαντικό και άξιο αναφοράς, ότι όλοι οι φορείς του νησιού, συνέπλευσαν για το κ οινό καλό. Δίχως αντιπαραθέσεις, οξύτητα και προεκλογικούς διαξιφισμούς, μα με μόνο γνώμονα το καλό της Σύρου μας!