Σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων Κυκλάδων – Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση

Σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων Κυκλάδων – Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση

ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 10.30 π.μ. στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ν. Αιγαίου

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι στο εμπόριο, στα ξενοδοχεία, στον επισιτισμό, στον τουρισμό, συνολικά στον ιδιωτικό τομέα.

Τιμάμε αγωνιστικά τους ήρωες-εργάτες και εργάτριες του Σικάγο που τον Μάιο του 1886 ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας 8ώρο και καλύτερες συνθήκες δουλειάς, τους καπνεργάτες και τις καπνεργάτριες της Θεσσαλονίκης που τον Μάιο του 1936, διεκδικώντας 8ωρη εργασία και η Κυριακή να είναι αργία, χτυπήθηκαν από το φασιστικό κράτος του Ι. Μεταξά, τους 200 της Καισαριανής που τον Μάιο του 1944 εκτελέστηκαν από τους κατακτητές Ναζί, τους χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές και αγωνίστριες που «έπεσαν» για το δίκιο της εργατικής τάξης, για την απελευθέρωση της από την καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Οργανωμένα, μαζικά, δυνατά βάζουμε μπροστά τα δικά μας αιτήματα, τις δικές μας ανάγκες και παλεύουμε ανυποχώρητα για την ικανοποίηση τους. Μαχητικά και αποφασιστικά συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση.  Δυναμώνουμε τον αγώνα για υπογραφή κλαδικών συλλογικών συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς μας, προγράμματα και ωράρια εργασίας που δεν θα μας εξοντώνουν, μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας.

Αυτόν τον δρόμο φωτίζει η 1η ΜΑΗ. Τον δρόμο του αγώνα!

Αυτόν που βαδίσαμε πάνω από 2,5 εκατομμύρια λαού από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα τον Μάρτιο, στις συγκλονιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια με κεντρικό σύνθημα ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ, ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΑΣ κι αφορμή το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη.

Αυτόν που ακολουθούν εκατομμύρια εργαζόμενοι, παραλύοντας την παραγωγή, σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για αγώνες και απεργίες που γίνονται για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες και μας έχουν γεμίσει ελπίδα, αισιοδοξία, δύναμη για τη συνέχεια.

Είναι αγώνες που επιβεβαιώνουν ότι η εγκληματική πολιτική του κεφαλαίου και του εκάστοτε κράτους που το εξυπηρετεί δεν γνωρίζει σύνορα. Είναι ίδια και αδυσώπητη για όλους τους λαούς που πληρώνουν την κερδοφορία και τους ανταγωνισμούς των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και των πολυεθνικών με μεγάλες θυσίες, με τσακισμένους μισθούς και δικαιώματα, που ζουν στη φτώχεια, που θρηνούν εκατομμύρια νεκρούς από φυσικές καταστροφές – προδιαγεγραμμένα εγκλήματα, από πανδημίες αλλά και από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Δε θα θυσιάσουμε τη ζωή μας για τα κέρδη τους!

Με αφορμή το πρόσφατο έγκλημα στα Τέμπη φάνηκε στα μάτια περισσότερων εργαζομένων και νέων ανθρώπων πως πίσω από τις εκπτώσεις στα μέτρα ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους και στις μεταφορές, πίσω από την υποβάθμιση της υγείας μας και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής δεν βρίσκεται κάποια προσωπική αβλεψία ή ένα απλό ανθρώπινο λάθος αλλά ο αδυσώπητος νόμος του κέρδους.

Την επίτευξη αυτού του κέρδους επιδιώκει το επιτελικό κράτος μέσω των παχυλών επιδοτήσεων και των φοροαπαλλαγών στους μονοπωλιακούς ομίλους, του κλεισίματος και της υποστελέχωσης των νοσοκομείων που τα μετατρέπει σε επιχειρηματικές μονάδες, της υποβάθμισης των σχολείων που παραμένουν πολλές φορές ασυντήρητα, επικίνδυνα και με μεγάλα οργανικά κενά, των χιλιάδων πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, των διακοπών ρεύματος και νερού σε λαϊκές-εργατικές οικογένειες.

Δε θα αφήσουμε να μας γυρίσουν 100 χρόνια πίσω.  Δε θα ανεχθούμε τη σύγχρονη σκλαβιά.

Η τουριστική σεζόν ξεκινάει με βάσιμες προσδοκίες για αυξημένη κίνηση με νέα ρεκόρ αφίξεων και κερδών στον κλάδο. Τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες όμως στα ξενοδοχεία, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τον επισιτισμό περιμένουν, για ακόμα μία σεζόν, χαμηλές αμοιβές, 7ήμερη εργασία χωρίς ρεπό, 10ωρα και 12ωρα, κακοπληρωμένες ή απλήρωτες υπερωρίες, ανασφάλιστη πολλές φορές ή ελλιπώς ασφαλισμένη εργασία, εντατικοποίηση της δουλειάς, ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των νόμων, τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που κατοχυρώνουν με τη βούλα του κράτους την  7ήμερη,  24ωρη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, την ευελιξία, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τα σπαστά ωράρια. Είναι ακριβώς αυτοί οι νόμοι που μας καθιστούν όμηρους των εργοδοτών, στερώντας μας κάθε δυνατότητα προσωπικού και οικογενειακού προγραμματισμού, ελεύθερου χρόνου και ξεκούρασης. Για αυτό και θα μας βρουν μπροστά τους αν τολμήσουν να εφαρμόσουν την απόφαση για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων μέχρι τις 3.00 π.μ. στις τουριστικές περιοχές. Θα μας βρουν μπροστά τους κράτος και μεγαλέμποροι που σε συνεργασία προετοιμάζουν το έδαφος για λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές από Μάιο μέχρι και Οκτώβριο.

Βγάζει μάτι πλέον ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ανεκτή από κανέναν εργαζόμενο. Μας αξίζει ζωή και δουλειά με αξιοπρέπεια και δικαιώματα κι αυτά μπορούμε να τα πετύχουμε μόνο με τον οργανωμένο, μαζικό κι επίμονο αγώνα μας.

Τώρα είναι ανάγκη να δυναμώσουμε την οργάνωση μας, να συσπειρωθούμε στο σωματείο μας και να διεκδικήσουμε:

Υπογραφή Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αύξηση μισθού, με πληρωμένες υπερωρίες, χωρίς διευθέτηση του χρόνου εργασίας,

Επαναφορά των τριετιών και κατάργηση όλων των αντεργατικών κι απεργοκτόνων μνημονιακών νόμων,

7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο με σταθερό ωράριο εργασίας και απαγόρευση των σπαστών ωραρίων,

Κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας,

Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς,

Αύξηση του επιδόματος ανεργίας για όλους τους ανέργους για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία.

Σύγχρονες, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας και παιδείας, φθηνές και ασφαλείς μεταφορές, καθολική πρόσβαση στα αγαθά της στέγης, της ενέργειας, του νερού, των τηλεπικοινωνιών, του αθλητισμού, του πολιτισμού, της αναψυχής.

Κοινοποίηση

Η ιστοσελίδα αυτή χρησιμοποιεί τα cookies για την βελτίωση της εμπειρίας σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα