Πρωτομαγιά 2023 στη Σύρο- Πού πάμε;;;

Πρωτομαγιά 2023 στη Σύρο- Πού πάμε;;;

Την πρώτη Μαΐου γιορτάζεται η μέρα των εργατών. Είναι στην πραγματικότητα η καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου, η οποία αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες στιγμές της πάλης των τάξεων στη νεότερη εποχή. Τον Μάιο του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Εορτάζεται επίσης και ως μέρα των λουλουδιών και της Άνοιξης. Η μέρα έχει θεσπιστεί ως εργατική απεργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

Εκδήλωση Εργατικής Πρωτομαγιάς στις 10:30 στο Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων

Σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων Κυκλάδων – Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση

ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ…

Πρωτομαγιά και εξοχή είναι δυο έννοιες συνυφασμένες στο μυαλό όλων μας, και πράγματι έτσι είναι!!!

Όποιος επισκέπτης βρεθεί στο νησί μας έχει πολλές επιλογές να πάει στην εξοχή και να χαρεί τη φύση αλλά και όλοι εμείς οι Συριανοί ξέρουμε πολύ καλά, ότι την Πρωτομαγιά γίνονται πολλές εκδηλώσεις στα χωριά μας και περνάμε καλά!!!

Η λίστα θα ενημερώνεται διαρκώς!

1)ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΑ ΛΑΖΑΡΕΤΤΑ

“⚘️🌼🌻💐Γιορτή των Λουλουδιών Στα Λαζαρέττα!!!💐🌻🌼⚘️ 1 Μαΐου 2023 στον προαύλιο χώρο του ΑΓΙΟΥ Χαραλάμπους στα λαζαρεττα ώρα 12:00 . Σας περιμένουμε όλους με ζωντανή μουσική, χορευτικό δρώμενο από το Άρωμα παράδοσης και πολλά λουλούδια, πρωτομαγιάτικα στεφάνια και διακοσμητικά (χειροποίητα) μπύρες και ΣΟΥΒΛΆΚΙΑ να γιορτάσουμε το έθιμο της💐 ΓΙΟΡΤΉΣ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΏΝ💐!!!!!”

2)ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΑ ΧΡΟΥΣΣΑ

3)ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΟ ΦΟΙΝΙΚΑ

Δυο λόγια για την Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα

Τα πρώτα εργατικά κινήματα στον ελλαδικό χώρο δημιουργήθηκαν ταυτόχρονα με την ανάπτυξη της καπνοκαλλιέργειας το 19ο αιώνα. Η πρώτη απεργία στον, τότε υπό οθωμανική διοίκηση, ελλαδικό χώρο ξέσπασε την Πρωτομαγιά του 1888 στην πόλη της Δράμας. Οι καπνεργάτες είχαν ως κύριο αίτημα τις δέκα ώρες εργασίας, καθώς εκείνη την εποχή οι εργάτες απασχολούνταν από δώδεκα έως και δεκατρείς ώρες ημερησίως.

Το 1892 έγινε η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο νεοελληνικό κράτος, από το Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Καλλέργη. Το 1893, 2.000 εργάτες διαδήλωσαν ζητώντας οκτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική περίθαλψη στα θύματα εργατικών ατυχημάτων. Το 1894 γίνεται μια μεγάλη συγκέντρωση, με τα ίδια αιτήματα, που λήγει με 10 συλλήψεις. Τον Αύγουστο ακολουθεί η σύλληψη του σοσιαλιστή Σταύρου Καλλέργη.

Το 1936 κορυφώνονται οι διαδηλώσεις από τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης. Τα γεγονότα ξεκίνησαν γύρω στο Φεβρουάριο, με κατάληψη ενός εργοστασίου ύστερα από την απόρριψη των αιτημάτων των εργατών. Αυτή γνώρισε τη συμπαράσταση καπνεργατών από άλλα εργοστάσια. Εναντίον τους χρησιμοποιήθηκε τόσο η αστυνομία όσο και ο στρατός. Δεν υπήρχε κεντρική συγκέντρωση, αλλά μικρές με ομιλητές σε διάφορα μέρη της πόλης.

Οι εργατικές κινητοποιήσεις στην πόλη κορυφώθηκαν το Μάιο του 1936, με τη μεγάλη απεργία και διαδήλωση των καπνεργατών που πνίγηκε στο αίμα. Υπήρξαν συνολικά δώδεκα νεκροί, ανάμεσα στους οποίους και ο 25χρονος αυτοκινητιστής, Τάσος Τούσης, στη διασταύρωση Εγνατίας και Βενιζέλου. Η φωτογραφία που απαθανάτισε τη μητέρα του να τον θρηνεί μόνη στο μέσον του δρόμου δημοσιεύθηκε στον Τύπο και αποτέλεσε την έμπνευση του Γιάννη Ρίτσου για τη συγγραφή της συλλογής.

Κοινοποίηση

Η ιστοσελίδα αυτή χρησιμοποιεί τα cookies για την βελτίωση της εμπειρίας σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα