Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις Κυκλάδες

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις Κυκλάδες

Κάθε χρόνο και στα Κυκλαδονήσια μας, γίνονται εκδηλώσεις για να τιμηθεί η Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας. Πέραν όμως από τις εκδηλώσεις αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε ολόκληρο τον πλανήτη, εμείς ως CycladesLive.gr, θέλουμε να σταθούμε στην Κυκλαδίτισσα γυναίκας.

Σίγουρα, οι γυναίκες και στις Κυκλάδες, στις μέρες μας, έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, από αυτές των μανάδων μας ή των γιαγιάδων μας. Όμως και σήμερα η σύγχρονη γυναίκα στις Κυκλάδες, αδιαμφισβήτητα, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.

Ανεργία – Αδήλωτη εργασία

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, είναι το ζήτημα της ανεργίας στα νησιά μας για τις γυναίκες ή  ακόμη και της μαύρης – αδήλωτης εργασίας.

Έχουμε αρκετά παραδείγματα γυναικών στο Νομό μας, που εργάζονται κυρίως τους θερινούς ,μήνες, ανασφάλιστες δουλεύοντας 10 και 12 ώρες, για ένα κομμάτι ψωμί.

Μητέρες που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους

Αλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι καθαρά οικονομικά, που έχουν να κάνουν με τη διαβίωσή τους κι εδώ βλέπουμε ότι ιδιαίτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν στο κομμάτι αυτό, μητέρες που μεγαλώνουν μόνες τους τα παιδιά τους.

Ελλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

Δεν είναι επίσης λίγες οι γυναίκες στο νομό μας, που δεν έχουν την πρέπουσα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δεν είναι τυχαίο επίσης, κι αυτό έχει ιδιαίτερη σχέση με το κομμάτι της ανεργίας, ότι νέες κοπέλες ηλικίας από 22 έως και 35 ετών αν κι έχουν πτυχία ΑΕΙ και ΤΕΙ, αναγκάζονται να εργάζονται σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αντί πινακίου φακής.

Γυναίκες- Θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Όμως δυστυχώς και στα νησιά μας, υπάρχουν αρκετές γυναίκες οι οποίες πέφτουν  θύματα ενδοοικογενειακής βίας, είτε από τους συζύγους ή συντρόφους τους, είτε από τα αδέρφια τους, τα παιδιά τους ή τους πατεράδες τους…

“Εμείς οι γυναίκες να υψώσουμε το ανάστημά μας “

Πιστεύω ακράδαντα,  ότι εμείς οι γυναίκες πρέπει να υψώσουμε το ανάστημά μας και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, όπως αυτά προκύπτουν από το ισχύον Σύνταγμα της Χώρας μας, αλλά και την καλή λειτουργία του κοινωνικού ιστού της Πατρίδας μας.

“Να καταγγέλλουμε κάθε χρήση βίας, ή αυθαιρεσίας, απέναντί μας”

Εμείς οι γυναίκες, πρέπει να τολμάμε να καταγγέλλομαι κάθε χρήση βίας, ή αυθαιρεσίας, απέναντί μας. Να σηκώσουμε το κεφάλι μας, και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Να διεκδικήσουμε επίσης, το ρόλο  που αρμόζει σε κάθε γυναίκα στην οικογένεια , στην  εργασία, στην αυτοδιοίκηση, στην πολιτική και στην κοινωνία των νησιών μας γενικότερα!

Ο ρόλος της γυναίκας στη πολιτική και αυτοδιοικητική ζωή των Κυκλάδων πρέπει να είναι δυναμικός  και προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Εμείς οι γυναίκες δεν είμαστε εχθροί ή αντίπαλοι με το ανδρικό φύλο αλλά απαιτούμε να συναποτελούμε ισότιμα μέλη, σε όλους τους τομείς και τις δράσεις της κοινωνίας των Κυκλάδων μας.

Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, καλούμε σε ένα αγωνιστικό κάλεσμα για ισονομία και Δημοκρατία και τις γυναίκες και τους άνδρες.

Για καλύτερη κοινωνία, πραγματικά δίκαιη, με ίσους ρόλους και με ίδια δικαιώματα!!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!!

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας.

Παρά τα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια η ισότητα της γυναίκας με τον άνδρα είναι ένα απραγματοποίητο όνειρο όχι μόνο στο άμεσο αλλά και στο απώτερο μέλλον. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατήγγειλε, στις 6 Μαρτίου 2023, ότι η «ισότητα» μεταξύ ανδρών και γυναικών παγκοσμίως είναι ένας ολοένα και πιο μακρινός στόχος, ο οποίος θα επιτευχθεί στην καλύτερη περίπτωση «σε 300 χρόνια». «Η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο. Με τους τρέχοντες ρυθμούς η οργάνωση του ΟΗΕ για τις γυναίκες (Ταμείο Ανάπτυξης για τις Γυναίκες UNIFEM) προβλέπει ότι θα επιτευχθεί σε 300 χρόνια», τόνισε ο Γκουτέρες σε ομιλία του κατά την έναρξη των συζητήσεων στη Νέα Υόρκη της Επιτροπής του ΟΗΕ για το καθεστώς των Γυναικών (CSW).

Η ιστορική διαδρομή

Η ιστορική διαδρομή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας δεν ξεκινά με την υιοθέτησή από τον ΟΗΕ το 1977. Πρωτογιορτάστηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στην Νέα Υόρκη, ως Εθνική Ημέρα της Γυναίκας, με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το περιστατικό αυτό αμφισβητείται σήμερα από μερίδα αμερικανών ιστορικών και χαρακτηρίζεται μύθος.

Με αφετηρία τις ΗΠΑ, ο εορτασμός διεθνοποιήθηκε τον επόμενο χρόνο, κατά την διάρκεια δευτέρου συνεδρίου του γυναικείου τμήματος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (2η Διεθνής), που έγινε στην Κοπεγχάγη (26-27 Αυγούστου 1910). Οι 100 σύνεδροι από 17 χώρες υιοθέτησαν την πρόταση τριών γερμανίδων (Λουίζ Τσιτς, Κλάρα Τσέτκιν και Κέτε Ντούνκερ) να γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας,ως ένα βήμα για την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων, που θα περιλάμβανε και το εκλογικό δικαίωμα, που ήταν τότε το καθολικό ζητούμενο για τις γυναίκες όλου του κόσμου.

Στις 19 Μαρτίου 1911 γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην Αυστρία, την Γερμανία, την Ελβετία και την Δανία. Κοινός τόπος και στις τέσσερις χώρες ήταν η ψήφος στις γυναίκες και η ανάδειξη των γυναικών σε δημόσια αξιώματα. Οι αμερικανίδες συνέχιζαν να γιορτάζουν την δική τους εθνική ημέρα την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου. Το 1914, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε στην Γερμανία στις 8 Μαρτίου – είτε επειδή ήταν Κυριακή είτε σε ανάμνηση της απεργίας του 1857 στην Νέα Υόρκη- και έκτοτε καθιερώθηκε η ημερομηνία αυτή για τον εορτασμό και υιοθετήθηκε αρκετά χρόνια αργότερα από τον ΟΗΕ.

Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία (1917), η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία. Αργία μόνο για τις γυναίκες καθιερώθηκε στην Κίνα μετά την επικράτηση των κομμουνιστών του Μάο Τσε Τουνγκ. Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό και διεκδικητικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπάθειας και αγάπης των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.

Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του ’60 αναζωογόνησε τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η οποίας από το 1977 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.

© SanSimera.gr

Κοινοποίηση

Η ιστοσελίδα αυτή χρησιμοποιεί τα cookies για την βελτίωση της εμπειρίας σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα