Ο Τζ. Μακρυωνίτης για τις μονάδες παραγωγής πόσιμου νερού

Ο Τζ. Μακρυωνίτης για τις μονάδες παραγωγής πόσιμου νερού

Στις μονάδες παραγωγής πόσιμου νερού, αναφέρθηκε μέσω ανάρτησής του, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου και Υποψήφιος Βουλευτής Κυκλάδων με το Κόμμα του ΠΑΣΟΚ-  ΚΙΝΑΛ, κ. Τζώτζης Μακρυωνίτης, με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Κέας.

Ο κ. Μακρυωνίτης σημείωσε χαρακτηριστικά:

“Με μεγάλη χαρά διαπίστωσα ότι στην Κέα λειτουργούν οι μονάδες παραγωγής πόσιμου νερού.

Όταν τοποθετήσαμε, επί θητείας μου ως δήμαρχος Ποσειδωνίας, το πρώτο σύστημα παραγωγής και διάθεσης πόσιμου νερού, στο περίπτερο του Μέγα Γιαλού, είχαμε δυο στόχους. Ο πρώτος ήταν να μειώσουμε την οικογενειακή δαπάνη διαβίωσης των συμπολιτών μας (μια τριμελής οικογένεια χρειαζόταν περίπου 500-1000 € για εμφιαλωμένο πόσιμο νερό το χρόνο) και ο δεύτερος να περιορίσουμε τη χρήση πλαστικών μπουκαλιών (το σύστημα ήταν καινοτόμο, δικής μας έμπνευσης και σχεδιασμού και ο Δήμος βραβεύτηκε για τη δράση αυτή).

Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του εν λόγω συστήματος υπολογίσαμε ότι έγινε εξοικονόμηση περίπου 250.000 πλαστικών μπουκαλιών (1,5 L) και οι πολίτες μείωσαν σημαντικά τα έξοδα τους. Όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό στα χρόνια της κρίσης.

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας realnews στο φύλλο της 20-6-2010, μετά από σχετική δημοσιογραφική έρευνα, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι “από τη λειτουργία του συστήματος τον πρώτο χρόνο εξοικονομήθηκαν :

• 246.000 πλαστικά μπουκάλια

• 1,107 εκατομμύρια λίτρα νερού

• 13,28 τόνοι πετρελαίου

• 22,14 τόνοι CO2 και

• 365.720 € (Το εμφιαλωμένο νερό είναι πάνω από 1.000 φορές πιο ενεργοβόρο λόγω της συσκευασίας και της μεταφοράς)”.

Η δράση αυτή επεκτάθηκε επί θητείας μου ως αντιπεριφερειάρχη περιβάλλοντος και αναπτυξιακού προγραμματισμού (2011-2014) στα περισσότερα νησιά της Περιφέρειας με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ. Σήμερα λειτουργούν στο Νότιο Αιγαίο πάνω από 80 συστήματα με εξοικονόμηση δεκάδων εκατομμυρίων πλαστικών μπουκαλιών…!

Με απλές και οικονομικές λύσεις μπορούμε να συμβάλουμε καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των νησιωτών μας και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αρκεί να είναι στις προτεραιότητες μας!”

Κοινοποίηση

Η ιστοσελίδα αυτή χρησιμοποιεί τα cookies για την βελτίωση της εμπειρίας σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα