Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ για το φωτοβολταϊκό πάρκο που θα γίνει στο νησί

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ για το φωτοβολταϊκό πάρκο που θα γίνει στο νησί

Διανύοντας ένα εξαιρετικά κρίσιμο εικοσιτετράωρο, αφού τις τελευταίες ώρες συζητείται στη Βουλή μεταξύ άλλων, το Νομοσχέδιο για το νερό, και λαμβάνοντας ως δεδομένο το μεγάλο ποσό που χρωστά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης στη ΔΕΗ,  το CycladesLive.gr, μίλησε με τον Πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Σύρου (ΔΕΥΑΣ), κ. Ανδρέα Γιαλόγλου για το μείζον ζήτημα της δημιουργίας φωτοβολταϊκού πάρκου που βρίσκεται στην επικαιρότητα και μας αφορά όλους. 

Τι επικρατεί με το χρέος της ΔΕΥΑΣ προς τη ΔΕΗ αυτή τη στιγμή;

Υπάρχει ένα μεγάλο χρέος, της τάξης των 3 εκατομμυρίων ευρώ, απέναντι στη ΔΕΗ. Το χρέος καθημερινά συσσωρεύεται εξαιτίας των εξελίξεων στην αγορά της ενέργειας.  Η επιχείρηση, που μέχρι το καλοκαίρι του 2012 είχε μηδενικά χρέη βρέθηκε να χρωστάει αυτό το μεγάλο ποσό  παρόλο που έχουμε αυξήσει την ετήσια συνεισφορά μας.  Είναι κάτι που δεν μπορούμε να το ελέγξουμε και δε δείχνει να σταματάει κιόλας, αντιθέτως κάθε μήνα αυξάνεται.

Στην επικαιρότητα βρίσκεται η δημιουργία φωτοβολταικού πάρκου στο νησί που θα βοηθήσει εν μέρει στο πρόβλημα αυτό. Πείτε μας δυο λόγια.

“Πρόκειται για μια μελέτη που εξασφαλίσαμε με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και με τη βοήθεια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και αφορά στην ίδρυση φωτοβολταικού πάρκου δυναμικότητας 2,7 ΜW.

Έχουμε κάνει ως ΔΕΥΑΣ αίτηση παραχώρησης οικοπέδου προς το Δήμο, και αύριο συγκεκριμένα αύριο θα συζητηθεί το θέμα στο Κοινοτικό Συμβούλιο της Ανω Σύρου. Το οικόπεδο βρίσκεται  στα διοικητικά όρια του πρώην Δήμου Ανω Σύρου και για αυτό θα παρευρεθώ αύριο στο Κοινοτικό Συμβούλιο προκειμένου να ενημερώσω τους Κοινοτικούς Συμβούλους για το αίτημά μας αυτό.

Μετά τη συμφωνία, θα έρθει το θέμα στη συνέχεια στο Δημοτικό Συμβούλιο, να εξασφαλίσουμε την έκταση να προχωρήσουμε στις αδειοδοτήσεις από τη ρυθμιστική αρχή , όπως αυτή θα προκύψει εν τέλει μετά τη διαδικασία που συζητείται στη Βουλή.”

Τι θα σημαίνει για όλους εμάς τους Δημότες πρακτικά η δημιουργία του εν λόγω φωτοβολταικού πάρκου;

“Με αυτή την δράση ουσιαστικά η ΔΕΥΑΣ θα γίνει ένας παραγωγός ενέργειας προκειμένου να αντισταθμίσει ένα μέρος του ενεργειακού τής κόστους από το οποίο ευελπιστούμε να έχουμε μια αντιστάθμιση της τάξης του 30%. 

Προχωράμε σε μια ήπια παρέμβαση ΑΠΕ , Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας- κι όχι αιολικά πάρκα τα οποία έχουν όπως ξέρετε και από το Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και από τις μελέτες που εκπονούνται στα νησιά αρνητική χροιά. Εμείς πάμε σε μια ήπια παρέμβαση που και αισθητικά και λειτουργικά δε θα επιβαρύνει το περιβάλλον. “

Σε ποιο σημείο προτείνεται να γίνει το φωτοβολταικο πάρκο και γιατί εκεί;

“Στην περιοχή του Βούλια – Αληθινής βρίσκεται το οικόπεδο. Αξιολογήσαμε όλο το νησί,  το ψάξαμε ώστε να βρούμε κατάλληλο οικόπεδο που να πληροί μια σειρά από προϋποθέσεις, όσον αφορά τον προσανατολισμό του, το χαρακτήρα του τον ιδιοκτησιακό, κ.λπ. Ψάξαμε τα δημοτικά οικόπεδα,  όπου ακίνητη περιουσία ο Δήμος έχει μόνο σε αυτές τις περιοχές , στον πρώην δηλαδή Δήμο Ανω Σύρου. Αυτό είναι το οικόπεδο που σύμφωνα και με τον μελετητή πληροί τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές για να εγκατασταθεί το αυτόφωτο φωτοβολταικό πάρκο που σας περιέγραψα της δυναμικότητας των 2,7 ΜW.”

Το ζήτημα είναι διαδικαστικό φρονείτε δε θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους μόνιμους κατοίκους; 

“Γίνεται μια σχετική συζήτηση αρκετό καιρό τώρα. Αύριο θα ενημερώσω και τους κοινοτικούς Συμβούλους, θα δούνε και την περιοχή για την οποία συζητούμε, κι έχω την εντύπωση ότι είναι μια λύση που θα απαντήσει σε σημαντικό βαθμό σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε .

Είμαι αισιόδοξος ότι θα πρυτανεύσει η λογική και η σκέψη μας για το πως θα εξασφαλίσουμε το μέλλον. Ηδη βλέπουμε τους κλυδωνισμούς που δημιουργούνται με μια ενεργειακή κρίση. Όσο περισσότερη ενεργειακή αυτονομία εξασφαλίσουμε στην παραγωγή αυτού του αγαθού τόσο πιο ασφαλείς θα είμαστε για το μέλλον του νησιού, της ανάπτυξης του νησιού , της τουριστικής του ανάπτυξης αλλά και της ίδιας της λειτουργίας του. “

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύρος- Συνεδριάζει σήμερα το Κοινοτικό Συμβούλιο για το φωτοβολταϊκό πάρκο

Κοινοποίηση

Η ιστοσελίδα αυτή χρησιμοποιεί τα cookies για την βελτίωση της εμπειρίας σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα