Μπρα ντε φερ Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη: Το «κόλπο», οι εφεδρείες και ο «άγνωστος Χ»

Μπρα ντε φερ Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη: Το «κόλπο», οι εφεδρείες και ο «άγνωστος Χ»

Η χώρα μπορεί να γιόρτασε την επέτειο της 25ης Μαρτίου με τα λάβαρα της επανάστασης, ωστόσο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σηκώνουν τα δικά τους «λάβαρα» με αφορμή τον «άγνωστο Χ» στο ρόλο του πρωθυπουργού.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Ανδρουλάκης συναντήθηκαν στη Βουλή παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας και του προέδρου της Βουλής και πέραν των τυπικών όπως αρμόζει στην περίσταση, δεν αντάλλαξαν καμία άλλη κουβέντα που να προδιαθέτει σε κάποια εξέλιξη που να οδηγεί σε άρση του αδιεξόδου.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί χάραξαν πλέον ξεχωριστούς δρόμους και μόνο υπό προϋποθέσεις θα μπορούν να διασταυρωθούν ξανά, εάν και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Κερδισμένος στην παρούσα φάση, φαίνεται πως βγαίνει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Σήκωσε θύελλα αντιδράσεων μιλώντας για πολιτικό πρόσωπο σε ρόλο πρωθυπουργού εκτός από τους κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα, ωστόσο τώρα, που «σκόνη» καταλάγιασε, εισπράττει τα κέρδη, αφού κατάφερε και έγινε αντικείμενο συζήτησης στην ελληνική κοινωνία, είτε συμφωνεί κάποιος μαζί του, είτε όχι. Σημασία έχει πως πέτυχε άριστα να «σπάσει» το δίπολο ΝΔ –ΣΥΡΙΖΑ και τώρα οι συζητήσεις να περιστρέφονται γύρω από το ΠΑΣΟΚ και τα λεγόμενα του στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

Το «κόλπο» Ανδρουλάκη

Είναι χαρακτηριστικό πως ολόκληρη η κυβέρνηση ασχολήθηκε με το θέμα, με κυβερνητικά στελέχη να τοποθετούνται από την πρώτη στιγμή για τις δηλώσεις Ανδρουλάκη, πολλαπλασιάζοντας επικοινωνιακά την άποψή του την οποία απέρριπταν μετά βδελυγμίας.

Οι πολίτες πάντως, πληροφορήθηκαν για την υπόθεση, άσχετα αν συμφωνούν ή διαφωνούν με τη θέση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, κάτι που για τον ίδιο είναι τεράστιο κέρδος αφού κατάφερε να «σπάσει» τη συζήτηση στην επικαιρότητα που μονοπωλούσε η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Έξυπνο εκ μέρους του, ωστόσο το ερώτημα της «επόμενης μέρας» παραμένει και είναι πως ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα διαχειριστεί τη θέση που διατύπωσε. Είναι κροτίδα που διαρκεί λίγα 24ωρα; Είναι κάτι που θα το δούμε και τις επόμενες μέρες; Είναι κάτι που απασχολεί την ελληνική κοινωνία; Είναι κάτι που θα το λύσουν οι εκλογές;

Σίγουρα είναι κάτι απ’ όλα που θα χρειαστεί την ευφυία του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ για να μπορέσει να το διατηρήσει στην επικαιρότητα και συνεπώς στο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Ο κ. Ανδρουλάκης αν καταλάβει ότι το «πείραμα» πέτυχε θα το συνεχίσει, βάζοντας στον πειρασμό τους υπόλοιπους να διερωτώνται ποιον θέλει για πρωθυπουργό στην περίπτωση κυβερνητικής συνεργασίας μετά τις πρώτες εκλογές, γιατί δεύτερες αν υπάρξουν θα αποτελέσουν το κύκνειο άσμα του ΠΑΣΟΚ. Κάτι που γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος πλέον πολιτεύεται σαν να μην υπάρχει πρώτη κάλπη, αλλά κατευθείαν μόνο δεύτερη, που θα στηθεί στις 2 Ιουλίου αν οι πρώτες εκλογές διεξαχθούν στις 21 Μαΐου όπως όλα δείχνουν έως τώρα.

Επομένως πρόθεση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ είναι να διατηρήσει το γρίφο του «άγνωστου πρωθυπουργού».

Μεγαλύτερες οι «εφεδρείες» της ΝΔ από του ΠΑΣΟΚ

Από την άλλη ο πρωθυπουργός, που γνωρίζει πολύ καλά πως παίζεται το παιχνίδι, είναι διατεθειμένος να φτάσει μέχρι τα άκρα πιστεύοντας ότι το ΠΑΣΟΚ λόγω του μικρού εκλογικού του όγκου δεν διαθέτει αποθέματα και εφεδρείες που να μπορούν να αντιμετωπίσουν τον τεράστιο μηχανισμός που διαθέτει η Ν.Δ. και άρα πεποίθησή του είναι ότι θα το εξαϋλώσει.

Ο κ. Μητσοτάκης δείχνει να μην τον απασχολούν τα λεγόμενα του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και για αυτό κινείται μακριά από τη σφαίρα των μετεκλογικών συνεργασιών, επικεντρώνοντας στην καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και στο πως θα καταφέρει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, ώστε να μην ξαναζήσουμε παρόμοιες συμφορές σαν των Τεμπών.

Στο επετειακό μήνυμά του ανήμερα της 25ης Μαρτίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη του αναστοχασμού σημειώνοντας, ότι συνίσταται στο «πως θα μπορέσουμε εμπνευστούμε από τους θριάμβους του έθνους μας, πως θα μπορέσουμε να διδαχθούμε από τις τραγωδίες σε αυτή τη μακρά πορεία διαρκούς προόδου του ελληνικού κράτους του ελληνικού έθνους, του ελληνικού λαού».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι η 25η Μαρτίου είναι ταυτόχρονα ημέρα γιορτής για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, “για τις γυναίκες και τους άνδρες που παρέλασαν κρατώντας ψηλά τη σημαία, εκπέμποντας ένα αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας”. Αναφέρθηκε ακόμη στην -“απαραίτητη για την εθνική ανεξαρτησία και ασφάλεια” όπως είπε- ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων επισημαίνοντας ότι “δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούμε ότι οι σημαντικοί πόροι οι οποίοι κατανέμονται στην εθνική άμυνα για τα αεροπλάνα τα τανκς και τα καράβια, προέρχονται από το υστέρημα του ελληνικού λαού” και προσέθεσε: “Είναι όμως απολύτως απαραίτητοι για να διαφυλάξουμε την εθνική μας ανεξαρτησία, η οποία είναι προϋπόθεση για την κοινωνική πρόοδο για την κοινωνική συνοχή”.

Και ολίγον από Καρατζαφέρη

Ο πρωθυπουργός, με αυτόν τον τρόπο θέλει να δείξει ότι η χώρα ανήκει πλέον στη μεγάλη εικόνα και όχι στη μικρή, στην οποία θέλει να περιορίσει το ΠΑΣΟΚ και για αυτό το λόγο αισθάνεται την ανάγκη να μιλά σε μεγάλα ακροατήρια αντί εκείνων που απευθύνεται ο Νίκος Ανδρουλάκης. Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρουν πως σε αυτό το μοτίβο θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα.

Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ, είναι πως μπορεί η κυβέρνηση να θέλει να δείχνει ότι ασχολείται με την επίλυση των σοβαρών θεμάτων και με το «αύριο» της χώρας, χρησιμοποιεί ωστόσο τον Γιώργο Καρατζαφέρη για την αποδόμηση του ΠΑΣΟΚ, με τρόπο που δεν αρμόζει στη σύγχρονη εποχή, αλλά με συνταγή του παρελθόντος που έχει καταδικαστεί και απορριφθεί στα μάτια της κοινής γνώμης.

Κοινοποίηση

Η ιστοσελίδα αυτή χρησιμοποιεί τα cookies για την βελτίωση της εμπειρίας σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα