Κυκλάδες- Κυριακή της Ορθοδοξίας

Κυκλάδες- Κυριακή της Ορθοδοξίας

Με κάθε θρησκευτική λαμπρότητα γιορτάστηκε σήμερα και στις Κυκλάδες, η Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Μετά το πέρας της Λειτουργίας σε κάθε Ναό, έλαβε Χώρα η Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων είτε εντός των Ναών είτε πέριξ αυτών, όπως συνέβη σε κάποια νησιά μας.

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας, είναι μεγάλη γιορτή και εορτάζουμε την αναστήλωση των Ιερών Εικόνων.

Σήμερα το απόγευμα, και ώρα 6 μ.μ. στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Σωτήροε Σύρου, τελέσθηκε ο Β’ Διενοριακός Κατανυκτικός Εσπερινός με τη συμμετοχή όλων των εφημερίων της Σύρου και με ομιλητή τον Αρχιμανδρίτη πατ. Νικόδημο Αθανασίου, Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’, επιλέγων τις λειτουργικές Εκδηλώσεις για την Κυριακή της Ορθοδοξίας προέτρεψε τους πιστούς να παραμείνουν αφοσιωμένοι στις διδαχές και τις παραδόσεις της Αγίας Ορθόδοξου Εκκλησίας και κάλεσε να κηρύξει τον θείο λόγο τον προς τούτο υπ’ αυτού προσκληθέντα Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου. Πανοσιολ. Αρχιμ. Νικόδημο Αθανασίου, τον οποίο εγκαρδίως καλωσόρισε, λέγοντας ότι είναι άξιος συνεργάτης και συνέκδημος ενός ικανού Ιεράρχου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου κ. Αθηναγόρα.
Ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Νικόδημος Αθανασίου ομίλησε διδακτικώτατα, με σαφήνεια και παραστατικότητα, εξ αφορμής της υμνολογικής ικεσίας «νικησόν μου την πώρωσιν και ελέησόν με, Κύριε», αναφερθείς στην σκληροκαρδία των ανθρώπων, η οποία πηγάζει από την απομάκρυνση του ανθρώπου από το Θεό και τη συνακόλουθη ψύχρανση της αγάπης, και εξ αιτίας της οποίας απουσιάζει από τις διαπροσωπικές σχέσεις η ευσπλαχνία, η συγχωρητικότητα και η ενσυναίσθηση.Τονίζοντας δε ότι η σκληροκαρδία μας εμποδίζει να βλέπουμε τα προσωπικά μας σφάλματα, προέτρεψε τους ακροατές του να λειτουργούν ως σεισμολόγοι, παρακολουθώντας συνεχώς τις δονήσεις της καρδιάς τους, ώστε να την διατηρούν πάντα ανοιχτή στο Θεό και τον συνάνθρωπο.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, που διατήρησε αμείωτο το ενδιαφέρον των πιστών, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Νικόδημος Αθανασίου ευχαρίστησε με θεσμούς λόγους τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β’ για την πρόσκληση και τη φιλοξενία του και του ευχήθηκε δύναμη στην επιτέλεση της πολύμορφης και πολύμοχθης Ποιμαντορίας του.

Κυριακή της Ορθοδοξίας στη Μύκονο

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας εορτάσθηκε σήμερα με κατάνυξη και κατά την κρατούσα Εκκλησιαστική τάξη σε όλους τους Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως και με ιδιαίτερη λαμπρότητα στη Μύκονο, στον Μητροπολιτικό Ναό της οποίας, της Μεγάλης Παναγίας, ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ πλαισιούμενος από τους Εφημερίους του Ναού και τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Πανοσιολ. Αρχιμ. Νικόδημο Αθανασίου.
Το θείο λόγο προς τους πολυπληθείς πιστούς, μεταξύ των οποίων ήταν η Βουλευτής Κυκλάδων κα Αικατ. Μονογυιού, ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνστ. Κουκάς, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και η Πρόεδρος της Αδελφότητος Ανωμεριτών, εκήρυξε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Νικόδημος Αθανασίου, τον οποίο ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ καλωσόρισε με εγκάρδιους λόγους.
Ο Πανοσιολογιώτατος Ομιλητής ανεφέρθη στην αληθινή και πηγαία ευσέβεια με την οποία πορεύεται ανά τους αιώνες η Εκκλησία, η οποία δεν είναι μια απλή τήρηση τύπων, αλλ’ αποτελεί βίωμα και τρόπο ζωής.


«Ευτυχώς», τόνισε, «υπάρχουν και σήμερα ανθρωποι πιστοί και απλοί, οι οποίοι τηρούν τις παραδόσεις της Εκκλησίας, ανάβουν το καντήλι, θυμιάζουν τα σπίτια τους και ζουν καθημερινά στο πνεύμα της Εκκλησίας!»

Ευχαρίστησε, τέλος, τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β’ για την πρόσκλησή του και υπογράμμισε ότι, διδαχθείς από την αρχόντισσα μητέρα του την γνήσια ευσέβεια, μπορεί ως Επίσκοπος να καθοδηγεί το ποίμνιό του προς την αληθινή ευσέβεια, όντας ο ίδιος πρότυπο ευσέβειας και ευλαβείας.

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας, έλαβε χώρα, εντός του Ναού, στον οποίο είχαν μεταφερθεί από τον πάλαι πότε Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Ελένης Κάστρου οι Δεσποτικές Εικόνες του Δεσπότου Χριστού, της Παναγίας Παντανάσσης και των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και οι εφέστιες Εικόνες των Ναών της Χώρας και η Τουρλιανή, η λιτάνευση των Αγίων Εικόνων και ανεγνώσθη το Συνοδικό της Ορθοδοξίας.

Στη συνέχεια, τελέσθηκε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των βιαίω θανάτω απολεσθέντων κατά το επισυμβάν στα Τέμπη σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Κυριακή της Ορθοδοξίας στη Νάξο

Κυριακή τής Ορθοδοξίας- Tηνος

Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Καμάρι

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θήρας Αμοργού και νήσων κ Αμφιλόχιος χοροστάτησε του αναστάσιμου Όρθρου προεξήρχε στην εορταστική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης στο Καμάρι της Σαντορίνης. Μετά το πέρας της Θείας Ευχαριστίας πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτάνευση των ιερών Εικόνων και η ανάγνωση του Συνοδικού της Ορθοδοξίας, κατά το τυπικό της μεγάλης Εορτής της αναστηλώσεως των ιερών Εικόνων.

Ο Σεβασμιώτατος προ της απολύσεως αναφέρθηκε στο ιστορικό υπόβαθρο της σημερινής πανηγύρεως περί της Εικονομαχίας, η οποία ετάραξε την εκκλησιαστική και πολιτική πραγματικότητα του 8ου και 9ου αιώνος, αλλά και ανέπτυξε την ορθόδοξη θεολογία περί της τιμής των αγίων εικόνων. Τέλος, ευχήθηκε σε όλους δύναμη για την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή και έτη πολλά, ορθόδοξα και ευλογημένα!

Κοινοποίηση

Η ιστοσελίδα αυτή χρησιμοποιεί τα cookies για την βελτίωση της εμπειρίας σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα