Άνδρος- Οδηγούσε “πίτα”και τον συνέλαβαν

Άνδρος- Οδηγούσε “πίτα”και τον συνέλαβαν

Την 11-04-2023 το βράδυ συνελήφθη στην Άνδρο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Άνδρου, 55χρονος αλλοδαπός ο οποίος οδηγούσε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο υπό την επήρεια αλκοόλ.

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 42 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) ορίζεται ότι:

«Απαγορεύεται η οδήγηση κάθε οδικού οχήματος από οδηγό, ο οποίος κατά την οδήγηση του οχήματος βρίσκεται υπό την επίδραση οινοπνεύματος, τοξικών ουσιών ή φαρμάκων που σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης τους ενδέχεται να επηρεάζουν την ικανότητα του οδηγού. Ο ελεγχόμενος οδηγός θεωρείται ότι βρίσκεται υπό την επίδραση οινοπνεύματος όταν το ποσοστό αυτού στον οργανισμό είναι από 0,50 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος (0,50 g/l) και άνω, μετρούμενο με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή από 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα και άνω, όταν η μέτρηση γίνεται στον εκπνεόμενο αέρα με αντίστοιχη συσκευή αλκοολομέτρου.»

Οι κυρώσεις αναλόγως με το ανευρεθέν ποσοστό αλκοόλ ορίζονται ως ακολούθως:

1. Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ με συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα από 0,50 γρ./λτ. έως 0,80 γρ./λτ. μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή από 0,25 έως 0,40 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα.

Πρόστιμο: 200 ευρώ / Ακινητοποίηση του οχήματος / 5 βαθμοί ποινής

 

2. Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ με συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του είναι άνω του 0,80 γρ./λτ. και μέχρι 1,10 γρ./λτ. μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,40 έως 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα.

Πρόστιμο: 700 ευρώ / Ακινητοποίηση του οχήματος / Αφαίρεση άδειας οδήγησης για 90 μέρες / 9 βαθμοί ποινής

3. Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ με συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα άνω του 1,10 γρ./λτ. μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα.

Πρόστιμο: 1.200 ευρώ / Φυλάκιση 2 μηνών / Αφαίρεση άδειας οδήγησης και πινακίδων κυκλοφορίας οχήματος για 6 μήνες.

4. Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ με συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα άνω του 1,10 γρ./λτ. μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα εντός 2 ετών από την προηγούμενη παράβαση.

Πρόστιμο: 2.000 ευρώ / Φυλάκιση 6 μηνών / Αφαίρεση άδειας οδήγησης για 5 χρόνια και πινακίδων κυκλοφορίας οχήματος έως 6 μήνες.

Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις, όπου γίνεται λόγος για ποινή φυλάκισης προβλέπεται πέραν των διοικητικών κυρώσεων και ποινική ευθύνη του οδηγού. Συνεπώς ο αρμόδιος αστυνομικός υπάλληλος, που διενεργεί το αλκοτέστ είναι υποχρεωμένος να συλλάβει τον ελεγχόμενο και να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία. Εν προκειμένω, ωστόσο, ενεργοποιούνται όλα τα δικαιώματα του κατηγορούμενου, όπως προβλέπονται στον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Έτσι η συμβουλή και καθοδήγηση από κάποιον νομικό κρίνεται απαραίτητη. Για παράδειγμα δίνεται το δικαίωμα αναβολής της συζήτησης της εκάστοτε υπόθεσης προκειμένου να γίνει η κατάλληλη υπερασπιστική προετοιμασία. Περαιτέρω ιδιαιτέρως κρίσιμο στις εν λόγω ποινικές υποθέσεις είναι η αναγνώριση στο πρόσωπο του κατηγορούμενου κάποιας ελαφρυντικής περίστασης. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται σε κάθε περίπτωση η μη επιβολή της εκάστοτε προβλεπόμενης χρηματικής ποινής, η οποία με την βεβαίωση της στο ΑΦΜ του κάθε πολίτη μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό της. Φυσικά δεν αποκλείεται και η απαλλαγή του κατηγορούμενου εξ΄ ολοκλήρου όταν για παράδειγμα προκύψει ότι το επίμαχο αλκοτέστ έλαβε χώρα από μη καλά συντηρημένα και ορθά βαθμονομημένα αλκοολόμετρα ή όταν η δεύτερη μέτρηση είναι οριακά κοντά στο ποσοστό των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα, ήτοι στο κρίσιμο ποσοστό που επισύρει ποινικές ευθύνες.

Κοινοποίηση

Η ιστοσελίδα αυτή χρησιμοποιεί τα cookies για την βελτίωση της εμπειρίας σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα